Бiльше

    Чорногорія домагатиметься автокефалії для своєї церкви

    Сербська православна церква підриває незалежність Чорногорії, тому чорногорська влада домагатиметься відновлення автокефальної Чорногорської православної церкви.

    «Сербська православна церква дуже наполегливо підриває чорногорську незалежність. Я вважаю, що необхідно продовжити роботу по відновленню автокефальної Чорногорської православної церкви, і держава буде займатися цим і нести за це відповідальність», – сказав Джуканович.

    Про це пише Укрінформ.

    Сербська православна церква є панівною у Чорногорії, тоді як Чорногорська православна церква не має визнання збоку світового православ’я.

    Чорногорська православна церква, яка проголосила себе автокефальною у 1993 року, подібно до української церкви бореться за міжнародне визнання. Наразі її зусилля є безуспішними, зокрема, через тиск СПЦ.

    Нагадаємо, нещодавно уряд Чорногорії ухвалив закон який має на меті націоналізувати храми, які побудовані до 1918 року. Під дію закону підпадає більше 600 храмів і монастирів. Загалом на думку релігієзнавця Олександра Сагана майно не відбиратимуть, натомість застосують досвід Естонії, коли держава забрала всі будівлі і землі і віддала їх в оренду громадам, які займали ці приміщення до цього. Така модель дозволить відокремити церкву від політики, вважає релігієзнавець, адже естонська модель передбачає підписання договорів оренди, де є особливі умови.

    «У договорі було чітко вказано, якщо громада або її очільники чи представники займаються політичною діяльністю, договір анулюють. Громада з релігійної перетворюється на політичну організацію, а держава звільняє себе від обов’язку надавати ці приміщення», — пояснює Олександр Саган.

    Exit mobile version