П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ ПЦУ Марк: “Новоюліанський календар повертає нас до реальності, в якій ми живемо”

    Єрарх ПЦУ, Архієпископ Кропивницький і Голованівський Марк розповів про особливості Юліанського та новоюліанського календарів, які використовуються в православних церквах.

    За словами архієпископа, Юлій Цезар вперше запровадив Юліанський календар, який пізніше було відкориговано папою Григорієм через його неточність, передає “Суспільне”.

    Новоюліанський календар, який зараз використовується, враховує астрономічні дані і пасхалії обчислюються за старими методами. Це призводить до того, що всі 15 православних церков святкують Великодні свята одночасно. Однак у нерухомі свята, такі як Різдво, Покрова та Миколая, ті церкви, що перейшли на новоюліанський календар, святкують разом із рештою християнського світу, використовуючи григоріанський календар. Залишившись на юліанському календарі, церкви продовжують святкувати за цим календарем.

    Наразі різниця між календарями становить 13 днів, а після 2100 року вона збільшиться до 14 днів. Кожні 120 років буде додаватися ще один день до цієї різниці. Це означає, що ті, хто святкують Різдво 7 січня за старим календарем, з часом змушені будуть перенести святкування на 8 січня, а також зсувати інші святкові події на один день, щоб врахувати цю різницю.

    Архієпископ Марк підкреслив, що календарна реформа це спроба упорядкувати безлад, який виник у зв’язку з уточненням календаря, а окремі народи та країни залишилися на старому календарі. Він вбачає в цьому повернення до реальності, в якій ми живемо. Всі святкові дати були визначені давно, і церква, відповідно до цих визначень, святкує.

    “Це спроба упорядкувати безлад, який виник з тим, що було уточнено календар, а окремі люди, країни, народи лишилися на старім календарі. Ось я б сказав, що це повернення до реальності, в якій ми живемо. Всі дати свят визначені уже давно, і церква відповідно до цих визначень і святкує”, – зазначив єрарх ПЦУ.

    Нагадаємо, ПЦУ і УГКЦ допомогають вакцинуватись від COVID-19. Також архімандрит ПЦУ Авраамій відвідав бійців ЗСУ поблизу лінії зіткнення з агресором.

    Найсвіжіше

    Популярне