П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    УПЦ (МП) готова до діалогу із Вселенською Патріархією?

    Українська православна Церква (в єдності з Московським патріархатом) повинна бути відкрита для спілкування з усіма Помісними Православними Церквами, в тому числі з Константинопольським Патріархатом та іншими грецькими Помісними Церквами.

    Про це заявив архиєпископ Сильвестр (Стойчев), ректор Київської духовної академії УПЦ (МП).

    “Ми цілком усвідомлюємо, що зараз усе світове православ’я переживає глибоку кризу. І якщо українське церковне питання може бути вирішене тільки на всеправославному рівні, то, звичайно, ми повинні бути відкриті для спілкування з усіма Помісними Православними Церквами, в тому числі з Константинопольським Патріархатом та іншими грецькими Помісними Церквами”, – заявив прхиєрей УПЦ (МП).

    Владика Сильвестр також наголосив, що “Українська Православна Церква призупинила євхаристійне спілкування з Константинопольським Патріархатом не тому, що пішла в цьому за Москвою (як кажуть про це наші опоненти), а тому, що це спосіб показати, наскільки ми не погоджуємося з тими діями, які були здійснені Константинопольським патріархом щодо УПЦ”.

    “Очевидно, що євхаристійне спілкування має на увазі згоду в усьому і духовний мир. Без цих умов повноцінно воно не може бути реалізовано”, – заявив ректор Київської духовної академії УПЦ (МП).

    Він нагадав, що напередодні Собору УПЦ (МП) 27 травня 2022 року він оприлюдним текст, присвячений проблемі діалогу: “І сьогодні я готовий знову повторити одну з ключових тез тієї статті: діалог є єдиним шляхом для подолання церковних конфліктів”.

    Архиєпископ Сильвестр також нагадав, що УПЦ (МП) “завжди негативно ставилася до того сценарію подолання церковних розділень в Україні та надання автокефалії ПЦУ, реалізованого Константинопольським Патріархатом у 2018-2019 роках”.

    Найсвіжіше

    Популярне