Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Кардинал Паролін: метою місії посланця Папи Римського до України не є посередництво

    Відповідаючи на запитання журналістів, Державний Секретар Святого Престолу сказав що місія Голови Єпископської Конференції Італії, пов’язана з російською агресією проти України, полягає в пошуках мирних шляхів, а не в посередництві у вузькому значенні цього слова.

    Безпосереднім завданням не є посередництво, а сприяння атмосфері, що може привести до мирного врегулювання. В цьому, за словами Державного Секретаря Святого Престолу кардинала П’єтро Пароліна, полягає місія кардинала Маттео Дзуппі, Голови Єпископської Конференції Італії, якому Папа Римський Франциск доручив завдання пошуку шляхів для зменшення напруженості у війні в Україні. Про це найближчий співробітник Святішого Отця сказав, відповідаючи на запитання журналістів на полях презентації книжки «Папи і медіа. Редагування та рецепція документів Пія ХІ та Пія ХІІ про кінематограф, радіо і телебачення» авторства монсеньйора Даріо Едоардо Віґано, що в п’ятницю, 26 травня 2023 р., відбулася в Посольстві Італії при Святому Престолі, передає Vatican News.

    «Як згадувалося в пресі та в заяві Зеленського, – сказав кардинал Паролін, – Київ на даний час не готовий до посередництва у вузькому значенні цього слова. Однак, безпосереднім завданням цієї місії не є посередництво, а радше створення атмосфери, допомога в тому, щоби рухатися в напрямку мирного вирішення». Державний Секретар Святого Престолу пояснив, що на даний час співрозмовниками будуть виключно Київ і Москва, а єдиним переговірником є кардинал Дзуппі. Щодо часу, то праця над цим ще триває. «Про це зарано говорити. Це залежить також від готовності особи. Я думаю, з боку двох столиць не виникне проблем щодо дат, коли кардинал буде готовий поїхати, вистачить домовитися», – сказав він.

    Кардинал Паролін зазначив, що радіє з приводу заяви російського МЗС про те, що вони «позитивно оцінюють» ініціативу Папи. «Ми раді, що з боку Москви є ця готовність прийняти Папського посланця, але це нічого не міняє в суті місії», – уточнив Державний Секретар Святого Престолу.

    Папа Римський Франциск доручив кардиналу голові конференції італійських єпископів Маттео Зуппі відправитися в Україну із «миротворчою місією».

    Очільник єпископської конференції Італії кардинал Маттео Дзуппі, якому Папа Римський Франциск доручив очолити місію стосовно України, заявив, що «не можна дозволити, щоб залишилася лише безжальна логіка конфлікту».

    Найсвіжіше

    Популярне