П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Мазепинське Євангеліє презентовано у Києво-Печерській Лаврі

    23 травня у Музеї книги і друкарства у Києво-Печерської Лаври відбулася презентація факсимільного видання Мазепинського Євангелія.

    Символічно, що з цим виданням Іван Мазепа повернувся до Києво-Печерської Лаври, яку він розбудовував і підтримував, повідомляє сайт Фонду пам’яті митрополита Володимира.

    У заході взяли участь: посол України у Лівані у 2016-2022 роках Ігор Осташ, намісник Києво-Печерської Лаври архімандрит Авраамій Лотиш, керівник проєкту з видання Марина Бурдейна.

    Під час презентації вперше було показано фрагмент документального фільму «Євангеліє від Мазепи».

    Факсиміле Мазепинського Євангелія було надруковано 2021 року за підтримки Фонду пам‘яті Блаженнішого Митрополита Володимира, Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського та Посольства України у Лівані. Київський примірник Мазепинського Євангелія був знайдений Послом України у Лівані Ігорем Осташем у Національній бібліотеці України ім. В.І. Вернадського.

    «Книга Чесного Непорочного Євангелія, Світильника, що сяє й освітлює» або ж Мазепинське Євангеліє надруковане у 1708 році у місті Алепо коштом гетьмана Івана Мазепи. У такий спосіб гетьман підтримав віруючих Антіохійського Патріархату на прохання їхнього Патріарха Афанасія Даббаса ІІІ.

    Нагадаємо, історик пояснив переваги нового календаря, який прийняли в ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне