П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Єрархи з окупованих територій не долучились, Павло – в онлайні. Як минув синод УПЦ (МП), де знову не засудили дії Кіріла

    Як відомо, сьогодні, 23 травня, в резиденції митрополита Онуфрія у Феофанії відбулося засідання синоду УПЦ (що в єдності з МП).

    Релігієзнавці очікували, що на засіданні синод УПЦ (МП) засудить дії голови РПЦ патріарха Кіріла, який виправдовує російську агресію проти України. Також експерти прогнозували реакцію УПЦ (МП) на незаконні дії Кіріла, який відібрав єпархії УПЦ (МП) на окупованих територіях у своє пряме підпорядкування.

    “Власне, сам синод вирішили скликати на наступний день після синоду в Москві, на якому Кіріл (Гундяєв) радісно анексував Бердянську епархію. Онуфрій був готовий на різкий виступ. Але. Але — прогнозовано — Паканич (митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, якого називають другою за впливовістю людиною в УПЦ (МП) і проти якого запроваджено санкції) його відмовив. Як завжди”, — зазначила в Telegram відома журналістка Соня Кошкіна.

    За її інформацією, митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел мав долучитися до засідання скайпом, але нібито щось зі зв’язком трапилося. Аналогічна ситуація сталася і з митрополитом Донецьким та Маріупольським УПЦ (МП) Іларіоном, який один із небагатьох ієрархів УПЦ (МП) на окупованих територіях ще не перейшов у пряме підпорядкування до Кіріла.

    Скандальний намісник монастиря УПЦ (МП) в Києво-Печерській лаврі митрополит Павло (Лебідь), який відбуває домашній арешт, долучився до синоду у форматі онлайн. Хоча раніше Павло скаржився, що нібито в будинку, де його зобов’язали відбувати домашній арешт, немає навіть електрики. Журналісти викрили цю маніпуляцію Павла “Мерседеса” і показали, який вигляд палац має насправді.

    Як виявилося, світло та Інтернет у палаці Павла “Мерседеса” все ж є.

    “Словом, Онуфрію не було на кого спертися. Ну, і все, власне. Єпископи розходяться з єдиним питанням: а чого взагалі збиралися? Кілька незначущих кадрових питань і дві протокольні заяви”, — підсумувала Кошкіна.

    У чому суть перепідпорядкування єпархій УПЦ (МП) на окупованих територіях
    Нагадаємо, патріарх Кирило незаконно анексував Бердянську єпархію УПЦ (МП) та призначив туди свого “наглядача”.

    Зазначимо, що хоча УПЦ (МП) є складовою частиною Російської православної церкви (ієрархи УПЦ МП це заперечують), керівників церковно-адміністративних одиниць — єпархій на території України призначав голова УПЦ (МП) митрополит Онуфрій і його синод. Відповідно, українські єпархії, за згодою Москви, підпорядковувалися Онуфрію.

    Проте Кіріл в обхід Онуфрія забрав Бердянську єпархію, а ще раніше — кримські єпархії та Ровенківську єпархію на Донбасі.

    Найсвіжіше

    Популярне