Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Московський схвалив застосування ядерної зброї і говорить про зближення із мусульманами

    Московський патріарх Кіріл (Гундяєв) схвалив застосування ядерної зброї. В цьому контексті “духовний лідер” росіян заговорив про спільні інтереси мусульман і РПЦ.

    “Сьогодні світ стоїть фактично перед обличчям катастрофічного конфлікту, і дехто називає це третьою світовою війною. Не беруся стверджувати, чи так це, але, справді, накопичився такий потенціал конфронтації, що в людства не залишиться перспективи виживання, якщо для розв’язання суперечностей, що склалися, буде застосовуватися зброя масового знищення. Ми повинні нагадати – коли я кажу “ми”, маю на увазі і християн, і мусульман, – що Бог не в силі, а в правді”, – сказав патріарх Кіріл (Гундяєв), передають росЗМІ.

    Очільник РПЦ каже, що ядерна співпраця росії з ісламським світом сьогодні набуває дуже важливого значення і якогось нового виміру.

    “У нас є надія на те, що ми не єдина цивілізація, яка не бажає йти гріховним шляхом розвитку. Ми бачимо потенційних друзів і однодумців в ісламській цивілізації, і я сподіваюся, що і представники ісламу здатні впізнати в російському православ’ї та в російських православних людях своїх однодумців… Впевнений, що подальший розвиток і розширення взаємодії між православ’ям та ісламом, зокрема в академічній сфері, допоможе нам ефективно протистояти спокусам, викликам, спокусам сучасності”, – заявив Патріарх Кирил.

    Висловлювання Кіріла щодо ядерної війни є деструктивними та небезпечними. Він один з небагатьох, хто все ще погрожує можливістю ядерного конфлікту, як і диктатор путін. Такі заяви можуть лише посилювати напруженість. Огидно, що такі слова звучать від “православного патріарха”, який нібито “молиться за мир”.

    Предстоятель Російської Церкви знову маніпулятивно представив РФ жертвою нападу Заходу, який розв’язав, за його словами, проти неї “гібридну війну”.  Кіріл говорить  явними пропагандистськими штампами на користь офіційних позицій РПЦ та Росії. Слова про “гібридну війну Заходу” – це типова російська пропаганда, яку використовує Кремль для виправдання своєї агресії. Кіріл слово в слово повторює ці методички ФСБ.

    Моспатріарх лицемірно підміняє поняття, звинувачуючи Захід у “гібридній війні”, але сам мовчазно виправдовує вторгнення Росії в Україну і навіть говорить про “небажання йти гріховним шляхом” поєднуючи це схваленням застосування зброї масового ураження.

    “Росія не поділяє західний погляд на розвиток людської цивілізації, і, мабуть, наша альтернативна позиція і стала причиною того, що зараз проти Росії триває справжня гібридна війна”, – зазначив Кіріл.

    Він вже традиційно згадав за “безбожний” Захід і про “духовну і культурну ідентичність” росії, якою лише прикриває злочинні прагнення Кремля.

    Що у підсумку?

    Позиція очільника РПЦ не є моральною чи етичною і тим більше християнською, а насамперед політичною. Вона відображає офіційну російську пропаганду і слугує закликами до ворожості проти видуманих ворогів – “Заходу”.

    Патріарх Кіріл знову представляє Росію жертвою Заходу, хоча насправді Росія сама неодноразово порушувала міжнародне право і вела і веде агресивну зовнішню політику, напавши на Україну та інші країни. Твердження про “гібридну війну” Заходу проти Росії є пропагандистським міфом.

    Гундяєв абсолютно неправий, коли готовий виправдати ядерну війну. Це порушення основних цінностей всіх релігій – любові та милосердя.

    Немає ситуацій, у яких масове вбивство невинних людей було б допустимим. У випадку ядерної війни жертвами стануть мільйони людей (включаючи жінок і дітей) – і більшість з них ніяк не причетні до конфлікту.

    Призив до війни – це зламаний механізм мислення. Він заснований на страху та ворожості, а не любові – найвищої християнської чесноти. Жоден православний християнин не може схвалювати зброю масового ураження, як це робить “патріарх РПЦ”.

    Війна – не вихід. Вона лише приносить страждання та руйнування. До того ж росія веде загарбницьку війну стосовно України.

    Зустріч Кіріла з представниками ісламських країн дає підстави припускати, що Кремль використовує РПЦ для зближення із ісламським світом у власних політичних цілях і для протистояння із Заходом.

    Отже, в цілому висловлювання патріарха РПЦ про ядерну війну є небезпечними та деструктивними, а його акцент на “духовних” цінностях – лише засобом для політичних цілей. Позиція РПЦ в цій ситуації є неморальною і призводить до відчуження Церкви від її справжньої духовної місії.

    Нагадаємо, раніше Кіріл заплющував очі на репресії в ісламських країнах і симпатизував диктаторським режимам.

    Автор: Священник ПЦУ Іван Петрущак

    Найсвіжіше

    Популярне