Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    936 років тому з Мири до Барі були перевезені святі мощі святителя Миколая

    936 років тому відбулася подія, яку ми сьогодні вшановуємо. Цього дня 1087 року мощі святителя Миколая були перевезені на кораблі зі спустошеного через набіги турків міста Мири у Лікії (нині це поблизу містечка Демре, провінція Анталія, в Туреччині) до італійського міста Барі.

    Про це нагадує ПЦУ.

    Тоді місцеві мешканці з великою радістю і пошаною зустріли святі мощі й урочисто поклали їх у церкві святого Іоана Предтечі біля моря. Багато чудес звершувалось біля цих мощей, тож громадяни побудували нову велику церкву на честь святого Миколая Чудотворця і поклали туди мощі святого, де вони спочивають до цього часу.
    Чому святі мощі довелося перевозити зі сходу на захід?

    Як ми знаємо з житія святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських, саме там він звершував служіння своїй пастві і, досягнувши глибокої старості, завершив свій земний шлях в грудні 343 року від Різдва Христового. На поховання святителя Миколая «зібралися єпископи Лікійської країни з усім кліром» та народ з різних міст. Чесне тіло святителя було поховано біля храму, де він служив.

    Майже сімсот років спочивало святе тіло великого святителя і чудотворця Миколая в Мирах Лікійських. Але потім туди прийшли з руйнівними набігами кочові народи і народи мусульманські – розгромили, знищили майже всі міста Малої Азії, зруйнували та осквернили і Мири Лікійські, де спочивали мощі святителя Миколая.

    Місто Барі знаходиться на півдні Італійського півострова, здавна його населяли греки. У 1070 році місто його захопили нормани, північні племена німецького народу, але в деяких монастирях збереглася православна віра. За Переданням, одному пресвітеру м. Барі явився уві сні святий Миколай і заповів забрати його тіло зі спустошеного міста Мири та перенести сюди, до Барі. Пресвітер виконав волю святого, і 22 травня 1087 року святі мощі Миколая Чудотворця з великими почестями зустріли вже в італійському містечку.

    Відомо, що святкування перенесення мощей святого Миколая на території Руси-України було встановлене ще за митрополита Київського Іоана ІІ, у 1089 році. Тож святкуємо ми цю подію вже понад 9 століть!

    Найсвіжіше

    Популярне