Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Наказ про заборону священника Андрія Пінчука ґрунтується на недостовірній інформації – заява духовенства УПЦ (МП)

    Рішення про заборону у служінні протоєрея Андрія Пінчука було прийнято внаслідок недостовірної інформації, яку оприлюднила пресслужба Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ (МП).

    Про це говориться у відкритому листі духовенства Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом).

    Останнім часом увага значної частини православної спільноти України прикута до подій, пов’язаних із зустріччю священнослужителів різних єпархій Української Православної Церкви у с. Стара Рафалівка Вараського району Рівненської області. Приводом до цього послужили оприлюднений у соціальних мережах відеосюжет про прибуття священників до м. Вараш та реакція на це керівництва Сарненсько-Поліської єпархії, що була реалізована у відповідній «Заяві пресслужби Сарненсько-Поліської єпархії Української Православної Церкви щодо дій священиків інших єпархій на території Свято-Миколаївської парафії села Стара Рафалівка Вараського району Рівненської області» (далі – Заява), опублікованій на офіційному сайті єпархії.

    Усебічний аналіз вказаної Заяви дає підстави для певних висновків щодо правдивості наданої у ній інформації про подію, якій самі учасники не надавали такого значення, як це прописано в документі. Тому вважаємо, що варто звернути увагу на ті несправедливі звинувачення, що викладені у Заяві, та негативні наслідки для окремих священників, які спричинила спотворена пресслужбою єпархії інформація.

    Насамперед, потрібно зазначити, що жодних звернень у соцмережах клірика Дніпропетровської єпархії УПЦ протоієрея Андрія Пінчука про організацію ним зібрання на території Святомиколаївського храму села Стара Рафалівка Вараського району Рівненської області не існує. У соціальних мережах є відеосюжет про перебування священнослужителя у м. Вараш з приватною метою. Оскільки подія носила винятково приватний характер, жодних заяв чи звернень у відеосюжеті та при спілкуванні священників між собою не пролунало і не оприлюднювалось. А такій, здавалося б, поважній установі як пресслужба єпархії було б корисно хоча б поцікавитись у довідковій літературі про значення поняття «звернення» і його особливості.

    Також ми стверджуємо, що з жодним священнослужителем, які були у с. Стара Рафалівка, представники пресслужби Сарненсько-Поліської єпархії не зв’язувались і питань, що стосуються заявленого ними «заходу», не обговорювали. Тому викладена в їхній Заяві інформація про ймовірну «зустріч священиків, яка б передбачала вирішення питань загально-церковного характеру» не відповідає дійсності і є очевидним наміром пресслужби ввести в оману церковну спільноту.

    Опубліковане у Заяві твердження про організацію протоієреєм Андрієм Пінчуком «зібрання на території Свято-Миколаївського храму» є, щонайменше, помилковою оцінкою ординарної зустрічі священників, якщо не спланованою провокацією проти священнослужителя і в його особі проти тієї частини духовенства УПЦ, яка виступає за всебічне оновлення церковного життя і справжню, а не декларативну незалежність Церкви. Варто додати, що ані у відеосюжеті, ані в інших джерелах не прозвучала інформація про те, що «захід» (як у пресслужбі назвали привітання священнослужителями з різних регіонів нашої країни свого товариша з нагоди ювілею) був організований протоієреєм Андрієм Пінчуком. Пресслужба, свідомо чи ненавмисне, приписує священнику дії, яких він не робив, зводячи, таким чином, на нього несправедливий наклеп.

    Варто зауважити, що жодних релігійних заходів, які б потребували благословення архієрея, у с. Стара Рафалівка чи у м. Вараш священниками не проводилось, тому ніяких звернень до єпархіального керівництва не подавалося і не могло подаватись. А відвідини священника іншими священнослужителями (незалежно від єпархії) для привітання з нагоди дня народження не є і не може бути «заходом», який потребує благословення єпархіального архієрея.

    Прикрим є також той факт, що керівництво Сарненсько-Поліської єпархії, не розібравшись у ситуації, як того вимагає хоча б людська справедливість (Audiatur et altera pars!), направило повідомлення до інших єпархій про нібито участь їхніх священників «у церковних заходах сумнівного характеру». Тобто, керівництво єпархії вважає спільну молитву з нагоди дня народження сумнівним за характером заходом і приписує простому спілкуванню духовенства ледь не антиканонічне спрямування.
    Досить блюзнірським є, на нашу думку, твердження пресслужби єпархії про те, що ця ординарна подія викликала «смуту в серцях не лише духовенства, але і вірян Української Православної Церкви». Цілком усвідомлено вважаємо, що найбільшого сум’яття в церковне середовище вносять саме отакі недолугі заяви пресслужб, керівники і співробітники яких не вміють, не можуть та й не хочуть вивчити досконало питання і провокують духовенство і вірян несправедливими, а почасти й облудними «висновками».

    Надзвичайно прикрим є те, що Заяву пресслужби Сарненсько-Поліської єпархії, не перевіривши викладених у ній «фактів» і не проаналізувавши ситуацію, підхопили і розтиражували офіційний сайт Української Православної Церкви та афілійовані з Церквою корпорації журналістів на кшталт СПЖ, проявивши, таким чином, свою некомпетентність і долучившись до поширення неправдивих свідчень. Результатом такої непрофесійної поведінки офіційних служб стало рішення про заборону у священнослужінні клірика Дніпропетровської єпархії протоієрея Андрія Пінчука та усунення його від обов’язків настоятеля храму.

    У жодному разі не оцінюючи дії керівництва Дніпропетровської єпархії, ми заявляємо, що таке рішення було прийнято внаслідок недостовірної інформації, яку оприлюднила пресслужба Сарненсько-Поліської єпархії.

    Зазначаємо, що всі учасники цього прикрого непорозуміння є священнослужителями Української Православної Церкви, які об’єднані Христовою вірою та Божественною Євхаристією.

    Автори цього Листа готові до всебічного, конструктивного, по-християнськи щирого обговорення проблеми та якнайшвидшого усунення тих негативних наслідків, що сталися внаслідок оприлюднення пресслужбою Сарненсько-Поліської єпархії недостовірної інформації.

    Найсвіжіше

    Популярне