П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Надазовські греки у спротиві російській агресії

    Греки Надазов’я — унікальна окрема етнічна група греків з власними мовами та культурою. Вона сформувалася на території Кримського півострова і з кінця XVIII сторіччя компактно проживає на півдні Донецької області. В межах однієї етнічної є дві мовні групи: урумська та румейська, які опинилися під загрозою зникнення, повідомляє Держслужба з етнополітики та свободи совісті.

    Починаючи з 2014 р. і дотепер майже всі поселення греків Надазов’я опинилися під окупацією. Катастрофічною є гуманітарна ситуація грецьких поселень у Донецькій області та у Маріуполі, де до окупації мешкало орієнтовно 100 тисяч греків. Їхні поселення зазнали величезних руйнувань: на 95% знищено місто Волноваху з населенням понад 21000 жителів (15000 із них – грецькі румеї); село Гранітне, де мешкало понад 3600 урумських греків, теж знищено на 95%. Село Бугас (1400 грецьких румеїв) зруйновано на 70%; село Чермалик (1900 грецьких урумів) – на 70%; село Старогнатівка (2100 етнічних греків: урумів та румеїв) – на 60%; село Старомлинівка (2400 грецьких урумів) зруйновано на 90%.

    У березні 2022 року внаслідок бойових дій, спричинених російським вторгненням, зазнало значних пошкоджень приміщення Грецького культурного центру «Меотида» Маріупольського товариства греків. Зникли картини маріупольських художників-греків; невідома доля архівних матеріалів. У Маріуполі також напівзруйновано будівлю Грецького медичного центру «Гіппократи», причому повністю знищено дороге медичне обладнання. Тоді ж внаслідок обстрілу постраждала будівля Культурного центру Федерації грецьких товариств у Маріуполі. Знищено її унікальну бібліотеку, меблі, техніку, колекцію картин українських художників грецького походження. Російська навала зробила біженцями значну, насамперед молоду та активну частину грецької спільноти і примусила Федерацію Грецьких Товариств України тимчасово перенести свою діяльність до Греції (але вона планує відновити її у Одесі).

    Що ж до тих надазовських греків, які не за своєю волею опинилися на тимчасово окупованій території, то окупаційна адміністрація на тлі системного порушення прав мирних жителів намагається створити лакову картинку «нормального життя» і навіть буцімто підтримки населенням окупантів. З цієї серії і примушення дітей з Народного грецького фольклорного ансамблю пісні і танцю «Сартанські самоцвіти» та солістки вокального ансамблю «Елліни» Д. Хаджинової до виступів у московському кремлівському палаці в Москві. Це злочинна і, водночас, рутинна практика загарбників: розбомбити міста і села, знищити чоловіків й жінок, а їхніх дітей примусити танцювати перед окупантами.

    Державна служба України з етнополітики та свободи совісті у зв’язку із цим заявляє, що всі злочини окупаційного режиму, включно із тими, які спрямовані проти національних меншин обов’язково будуть розслідувані, а їхні натхненники, організатори і виконавці належним чином покарані. Водночас, злочинцям, які вбивали людей, зруйнували тисячі будинків мирних жителів, об’єкти інфраструктури, школи і церкви, не вдасться обдурити світ своїми пропагандистськими картинками.

    Світова громадськість добре усвідомлює, що принесли над азовським грекам російські окупанти. Про це, зокрема, йшлося під час бесіди Голови Федерації грецьких товариств України з Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Кайратом Абдрахмановим. “Ми, українські греки, які нині перебувають на території Греції, поставили собі задачу інформувати грецьку спільноту про жахіття, які здійснює РФ із громадянами України. Росія десятиліттями фінансувала пропаганду, аби грецький глядач сприймав росіян за друзів. Ми крок за кроком розвіюємо міфи,”- говорить волонтер, громадський діяч, членкиня Ради Федерації грецьких товариств України, голова ГО «Грецьке товариство «ЕНОТІТА», заступник голови «Спілка греків України в Греції» Ніна Плечак.

    І у своїй матірній країні, де багато українських греків опинилося після широкомасштабного вторгнення, вони беззастережно засвідчують свою відданість Україні, як це було яскраво зманіфестовано під час ходи на підтримку України в Салоніках у листопаді 2022 року.

    Ця відданість є дуже дієвою. Вона втілюється у масштабну волонтерську діяльність і, одночасно, поєднується з непереборною волею до збереження своєї культури, мови, звичаїв, які є дорогоцінним внеском у загальноукраїнську культурну скарбницю (дивись про це у фільмі «Греки Приазов’я під час війни підтримка культури та волонтерство»).

    Разом з усім українським народом українські греки стали на захист своєї країни. Відомими стали імена героїв з числа українських греків – Костянтина Кечеджі, Олександра Малая, Івана Черниці, Романа Панагіотіса, Олександра Дікала.

    «Греки були, є і будуть народом України! – говорить Голова Федерації грецьких товариств України Олександра Проценко-Пічаджі. – Ми разом з Україною обовязково відродимося, як птах Фенікс, із попелу. Відродимо Україну і очистимо її від псевдопатріотів, які намагаються зруйнувати єдність України. Слава Україні!».

    Найсвіжіше

    Популярне