Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Папа Римський Франциск планує направити делегації до Києва та Москви для припинення війни

    Папа Римський Франциск сподівається надіслати особисті делегації до президентів України та Росії для посередництва у припиненні вогню.

    Видання Il Sismografo, що спеціалізується на новинах Ватикану і загалом вважається авторитетним, пише, що саме про цю “місію” загадково говорив понтифік після повернення з Угорщини минулого місяця, передає Orthodox Times.

    За даними цього джерела, на основі плану Франциска кардинал Маттео Чупі з Болоньї поїде до Києва на переговори з президентом України Володимиром Зеленським, а голова відділу Східних Церков Ватикану архиєпископ Клаудіо Гузеротті вирушить до Москви для зустрічі з президентом Росії Владіміром Путіним. Обидва президенти вже погодилися зустрітися з посланцями Папи Римського, пише Il Simografo, не посилаючись на джерело та не надаючи додаткових подробиць.

    Речник Ватикану Маттео Бруні відмовився коментувати цю інформацію. У нещодавніх заявах “міністр закордонних справ” Ватикану кардинал П’єтро Паролін сказав, що “зараз настав час взяти на себе ініціативу для побудови справедливого миру в Україні”.

    Чупі та Гуджеротті були недоступні для коментарів. Дипломатичне джерело повідомило, що поки немає нічого “конкретного”.

    У 2003 році Папа Римський Іван Павло II зробив подібну дію, відправивши представників до Вашингтона та Багдада в невдалій спробі запобігти війні в Іраку.

    Зеленський зустрівся з Папою Римським Франциском у Ватикані в суботу, 13 травня, але у своєму слові одразу після цього він применшив можливість посередництва Папи Римського. “При всій повазі до Його Святості, нам не потрібні посередники, нам потрібен справедливий мир (…) Путін тільки вбиває. Нам не потрібне посередництво з ним”, – сказав він в ефірі італійського телебачення.

    Після повернення з Угорщини 30 квітня Папа Римський зробив загадкову заяву про участь Ватикану в припиненні війни. “Місія триває, але вона ще не публічна. Коли це станеться, я це розкрию”, – сказав він журналістам. І Київ, і Москва заявили, що нічого не знають про це.

    Найсвіжіше

    Популярне