П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Культурний ландшафт Чернігова має отримати статус всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Які саме об’єкти?

    Чернігівську область відновлюватимуть спільно з ЮНЕСКО, а культурний ландшафт самого Чернігова має набути статусу Світової спадщини.
    Про це повідомило Міністерство відновлення.

    «Надзвичайно важливо, що в громадах дбайливо ставляться до збереження памʼяток історії та культури, про що свідчить активна співпраця з експертами ЮНЕСКО над внесенням культурного ландшафту Чернігова до всесвітньої спадщини», — наголосила заступниця віцепрем’єр-міністра з відновлення Наталія Козловська.

    До номінації «Культурний ландшафт міста Чернігова» планують включити об’єкти Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»:

    • комплекс історичного середмістя, колишню міську земляну фортецю з усіма належними спорудами (територія Валу);
    • Єлецьку гору з ансамблем Єлецького монастиря та курган «Чорна могила»;
    • Болдину гора з курганним могильником X ст. та комплексом Троїцько-Іллінського монастиря.

    Влада Чернігівщини вирішила розробити програму комплексного відновлення, яка передбачатиме розуміння стратегії відновлення регіону, розповіла Козловська. За її словами, загалом програми комплексного відновлення громад активно розробляються вже у 10 областях, ще у 5 — громади тільки розпочинають цей процес.

    Президент України Володимир Зеленський у квітні без деталей повідомляв, що для історичного центру міста Чернігів готують статус Світової спадщини ЮНЕСКО. Раніше міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко розповідав, що цей процес потребуватиме часу.

    Найсвіжіше

    Популярне