Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У лаврі перевірили 77 із 79 корпусів, які орендувала УПЦ (МП)

    Сьогодні комісія Мінкульту перевірила шість корпусів Києво-Печерської лаври. Загалом вже перевірено 77 із 79 корпусів української святині, які орендували представники УПЦ (що в єдності з МП).

    Завтра, 18 травня комісія Мінкульту з приймання-передачі державного майна планує перевірити корпуси № 90, 91 та частину корпусу № 46, повідомляє “ВК”.

    Про останні етапи огляду корпусів розповіла членкиня комісії, директорка департаменту культурної спадщини Мінкульту Мар’яна Томин.

    “Сьогодні вдалося оглянути корпуси 48-А, 36, 41. Корпуси 41 і 48-А – це є пам’ятки місцевого значення, а 36-й – це Хрестовоздвиженський храм – це є пам’ятка Національного значення. А також ще три об’єкти дальніх печер. Тобто, 66-А, 75 і 66. Корпус 66 – це є пам’ятка Національного значення. Це фактично дві групи храмів, які передують входу у ближні й дальні печери”, – розповіла Томин.

    Вона також додала, що представники УПЦ (МП) не заважали членам комісії здійснювати перевірку.

    Після завершення огляду корпусів, члени комісії Мінкульту протягом наступного тижня планують підсумовувати матеріали та оформити документацію.

    У Лаврі також працює комісія по звірці культурних цінностей. Члени комісії мають перевірити 829 музейних предметів, які входять до Фондової колекції загальнодержавного значення. За останніми даними комісії залишалося перевірити наявність і стан 119 предметів культурних цінностей, які знаходяться у Хрестовоздвиженському храмі.

    Додамо, представники заповідника звернулися з офіційним листом до представників УПЦ МП, аби вони надали повний перелік осіб, які знаходяться в житлових корпусах Лаври – ченців, монахів й вірян та інших представників УПЦ (МП), які на даний час перебувають у житлових корпусах лаври.

    Найсвіжіше

    Популярне