П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Сенат Франції визнав Голодомор геноцидом українського народу

    Верхня палата парламенту Франції — Сенат — визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.
    Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

    «Я вдячний французьким сенаторам за це історичне голосування, яке відновлює справедливість і вшановує пам’ять мільйонів жертв», — зазначив Кулеба.

    Президент України Володимир Зеленський привітав рішення Сенату, назвавши його історичним.

    «Вдячний усім сенаторам, які ініціювали й підтримали резолюцію. Черговий важливий крок на шляху до відновлення історичної справедливості та увічнення пам’яті мільйонів закатованих голодом українців», — заявив глава держави.

    У березні постанову про визнання голоду 1932-1933 років в Україні геноцидом ухвалила нижня палата французького парламенту — Національна асамблея.

    У документі резолюції зазначалося, що у 1930-1933 роках кілька сільськогосподарських регіонів СРСР, включно з Казахстаном, Північним Кавказом та Україною, пережили жахливий голод, що стало причиною смерті від 7-8 мільйонів людей.

    Нагадаємо, упродовж 2022-2023 років Голодомор 1932-1933 років засудила низка країн та інституцій. Його визнав геноцидом Європарламент, а також парламенти Болгарії, Чехії, Німеччини, Ірландії, Молдови, Бельгії, Ісландії та частково визнаної Ічкерії. Водночас парламент Румунії визнав Голодомор злочином проти людства та українського народу, а парламент Австрії — «жахливим злочином».

    Найсвіжіше

    Популярне