Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Німецькі волонтери планують відбудувати зруйновану Вознесенську церкву в Лукашівці, що на Чернігівщині

    У відбудові Вознесенської церкви у Лукашівці, яка була зруйнована під час бойових дій у березні 2022 року, готові вкластися німецькі волонтери.

    Про це “Суспільному” розповіла чернігівка та координаторка проєкту в Україні Олеся Порохняч.

    В рамках цього проєкту до Лукашівки запросили київського архітектора-реставратора Сергія Юрченка, щоб оцінити масштаби руйнувань. За його словами, найбільше постраждало склепіння храму.

    “Воно знаходиться якраз десь навпроти цього вибуху. І вибухова хвиля не тільки розвалила саме склепіння, але ще й зсунула його. Тут доведеться частково його демонтовувати й за формою цього округлого циліндра повторювати”, — говорить Сергій Юрченко.

    Архітектор-реставратор також відзначив, що у зруйнованому храмі частково збереглися настінні розписи. “Треба подивитися, в якому вони стані. І вже в залежності від цього або укріпити можна буде їх, або розчистити якось. І показати, щоб експонувати, бо це ж автентичний залишок. Хай воно початку XX століття, але все одно це пам’ять про цю церкву. Це її жива історія, особливо після того, що вона пережила”.

    Архітектор говорить, що церква мурована. Саме тому вона не зруйнувалася повністю і її можна реставрувати.

    “Остов мурований, він залишиться як є. Він і зберігся, треба сказати, доволі непогано. А упорядження вже буде сучасне. Але його треба буде виконати в таких формах, як воно було виконано первісно, повторивши все це”. За словами Сергія Юрченка, спочатку треба накрити дах, поставити вікна та двері, потинькувати стіни всередині, щоб будівлею можна було користуватися. Тоді вже приступати до зовнішніх робіт, в тому числі й до відновлення фасаду.

    “Це треба підібрати таку цеглу, щоб була точно такого розміру. І потім взяти гарного майстра. Головне – взяти гарного майстра. Тому що не всі зараз це вміють робити”.

    Сергій Юрченко в Лукашівці не вперше. Він працює в Науково-дослідному інституті історії архітектури та містобудування у Києві. Кілька років тому за замовленням Чернігівської обласної ради робив паспортизацію Вознесенського храму.

    “Ми робили детальне фотографування, деякі обміри, підіймали навіть трошечки історичні якісь дані. В принципі, ми маємо невеличку таку базу, відштовхуючись від якої можна далі вже продовжувати вести розмову про те, щоб її реставрувати”.

    Після огляду храму Сергій Юрченко разом із колегами розроблятимуть проєкт протиаварійних робіт.

    “Він буде мати в собі мурування карнизів і облаштування даху. Потім цей проєкт потрібно буде погодити в області, в обласній архітектурі. І після цього вже можна буде проводити роботи”. Відбудова церкви буде робитися поступово, каже архітектор. Скільки вона займе часу, залежатиме від фінансування. Вкластися в це готові волонтери з Німеччини.

    “Вони захотіли відбудувати якусь пам’ятку, саме церкву, яка постраждала внаслідок бойових дій. Ну, звичайно, я одразу подумала про церкву в Лукашівці”, — каже Олеся Порохняч. Після затвердження проєкту в Мюнхені Олеся долучила до нього і Сергія Юрченка. Каже: точної суми, яку готові витратити німці, поки що не знає.

    “Я розуміла, що скоріш за все в Німеччині є тільки гроші на будматеріали, то так воно і виявилося. І наразі кошти на розробку проєктно-кошторисної документації потрібно знайти. Але я вже знайшла також партнерів, які допоможуть мені зі збором коштів на відбудову церкви”.

    25 волонтерів із Німеччини планують не лише вкластися до відбудови фінансово, каже координаторка проєкту. Вони планують приїхати до Лукашівки, щоб попрацювати над відбудовою церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне