П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Епіфаній про звільнення Києво-Печерської та Почаївської лавр: процес триває, але питання ще не вирішене системно

    Предстоятель Православної церкви України Епіфаній назвав повернення Києво-Печерської та Почаївської лавр ПЦУ після виведення звідти представників УПЦ Московського патріархату справою державною, що має бути вирішена урядом.

    «Як майновий комплекс, Лавра (Києво-Печерська лавра — ред.) належить державі. Держава розірвала угоди зі структурами Московського патріархату через порушення з їхньої сторони. … Ми ще в травні минулого року звернулися до уряду з проханням надати для української Лаври, для нашого монастиря, місце для молитви та чернечого життя. Зараз ми маємо можливість звершувати богослужіння у храмах Верхньої Лаври. Але це відбувається щоразу за окремим договором, тобто питання не вирішене системно», — розповів Епіфаній NV.

    Предстоятель ПЦУ висловив сподівання, що це питання буде вирішене, коли держава завершить процес повернення комплексу Лаври.

    За його словами, аналогічна ситуація з Почаївською лаврою.

    «Це особлива православна святиня, це монастир, заснований понад сім століть тому. Митрополит Іларіон (Огієнко) у 1961 році видав у Канаді фундаментальну працю на 400 сторінок, але сутність її зрозуміла навіть з назви: „Фортеця Православ’я на Волині. Свята Почаївська Лавра“. МП перетворив цю Лавру, як і Печерську, як і Святогірський монастир на Донбасі, на фортецю „русского міра“. Очевидно, що надалі не можна з цим миритися», — заявив Епіфаній.

    За словами предстоятеля, щодо Почаївської лаври ПЦУ пішла тим самим шляхом.

    «Синод утворив у складі ПЦУ монастир, митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор призначений його намісником. І ми ставимо питання перед державою, щоби ця Лавра також була звільнена від ярма „русского міра“ і, відповідно до канонічних приписів, до вимог Томоса, була у складі ПЦУ», — сказав він.

    На початку травня повідомлялося, що комісія Міністерства культури та інформполітики за квітень передала державі третину від усього майна Києво-Печерської лаври, яким безоплатно користувалася УПЦ МП.

    З 29 березня УПЦ МП мала звільнити всі приміщення, якими користується у Києво-Печерській лаврі. Державний заповідник розірвав договір про оренду цією церквою Нижньої Лаври, укладений у липні 2013 року. Проте 30 березня священники УПЦ МП продовжили проводити у Лаврі богослужіння.

    Нагадаємо, на Дніпровщині до ПЦУ долучилась ще одна парафія. Також дві парафії УПЦ (МП) приєднались до ПЦУ на Хмельниччині.

    Найсвіжіше

    Популярне