Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Говорун: криза в УПЦ (МП) сталась через митрополита Онуфрія і його трактування “канонічності”

    Архімандрит Кирило Говорун заявив про кризу, що виникла навколо Києво-Печерської лаври, назвавши однією з головних причин митрополита Онуфрія – харизматичну фігуру, яка замінила в УПЦ (в єдності з МП) ідею соборності та канонічності.

    “У кризи, що виникла навколо Лаври, багато імен. Одне з головних – митрополит Онуфрій. Він харизматична фігура, але саме його харизматичність по суті замінила в УПЦ і соборність, і канонічність. Коли хоче, він дає народу висловитися і вплинути на рішення цієї церкви. Тоді стає можливим “собор” у Феофанії, який у строгому розумінні не був собором, а певною формою соборності, яка була ситуативно встановлена митрополитом Онуфрієм”, – йдеться в дописі архімандрита Говоруна у Телеграмі.

    За словами Говоруна лідера, коли митрополит Онуфрій хоче, він дає можливість народу висловитися та впливати на рішення церкви, створюючи форму соборності, яка не відповідає канонам. Крім того, митрополит Онуфрій приймає рішення на основі власних відчуттів і це стає причиною конфліктів в УПЦ (МП).

    “Він дав хід соборності настільки і в тій формі, в якій сам вважав за необхідне. Що вже суперечить ідеї соборності. Канонічним в УПЦ прийнято вважати те, що таким вважає він. Наприклад, він вирішив ухвалити неканонічне рішення про розрив стосунків із Константинополем et al., і всі прийняли це як щось канонічне. Він приймає рішення на основі власних відчуттів, які вважає натхненням. А його впертість багато хто вважає стоянням в істині”, – зазначив Кирило Говорун.

    За словами архімандрита, такий стан речей похитнув баланс між харизмою та порядком в Церкві, і став однією з головних причин кризи навколо УПЦ (МП).

    Кирило Говорун нагадав, що Онуфрій одним із перших залишив Лавру, не давши ні семінарії з академією, ні лаврській братії інструкцій, як діяти. «Чимось це нагадує історію про найманця, який залишає свої вівці», – підсумував богослов.

    Нагадаємо, під Києво-Печерською лаврою відбуваються демонстрації противників і прихильників УПЦ (МП). Також Кремль заявив, що росії не байдужа доля священників УПЦ (МП) у Лаврі.

    Найсвіжіше

    Популярне