Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Виселення УПЦ (МП) із Києво-Печерської лаври може тривати місяцями – експерт

    Процес виселення із Києво-Печерської лаври представників Української православної церкви (в єдності з Московським патріархатом) може тривати місяцями, до рішення суду.

    Про це сказав релігієзнавець, доктор історичних наук Андрій Смирнов в коментарі Укрінформу.

    “Цей процес може тривати місяцями. І влада, ухвалюючи політичне рішення, мала б дуже добре прорахувати всі ризики. Тому що є дуже негативна реакція західних медіа, міжнародних організацій, помісних церков щодо подій у Лаврі, оскільки вони не знають специфіки українського релігійного життя, і у них складається враження, що є дискримінація УПЦ (МП)”, – сказав Смирнов.

    За його словами, УПЦ (МП) 30 березня не збиралася, і надалі не збирається добровільно залишати приміщення та корпуси Києво-Печерської лаври. Він зазначив, що наразі триватиме судовий процес. І без рішення суду ніхто нікого не виселятиме і не змушуватиме насильно звільняти приміщення Лаври.

    “Якщо йдеться про доступ до храмів, то має бути рішення суду, і судові виконавці мають забезпечити членам комісії з приймання-передачі державного майна можливість потрапити до тих чи інших об’єктів. Адже ченці Києво-Печерської лаври вже замінили замки у ключових спорудах. Якщо йдеться про виселення ченців із келій, частина з яких зареєстрована за адресою Лаври, то вони можуть виїхати або добровільно, або за рішенням суду. Просто так прийти, і силою їх вигнати, чи змусити залишити житлові приміщення неможливо. Бо це незаконно. Для цього треба мати на руках рішення суду, і державна виконавча служба має виконувати це рішення. Знову ж таки, чи вдасться виконати рішення суддів – це вже зовсім інша історія. Бо ж віряни будуть чинити опір”, – сказав Смірнов.

    Найсвіжіше

    Популярне