Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Папа Римський планує у Будапешті зустріч з архиєреєм РПЦ з неоднозначною репутацією. Для чого?

    Наприкінці квітня Папа Римський Франциск планує відвідати Угорщину, де, зокрема, планує в конкатедральному соборі святого Стефана зустрітися з єпископами, духовенством, богопосвяченими особами, семінаристами й душпастирськими співробітниками. Сам візит планується на 28 – 30 квітня цього року.

    Як повідомили «Духовному Фронту України» джерела, знайомі з ситуацією, в рамках цього візиту понтифік планує зустрітися з архиєреєм Російської православної церкви (РПЦ) митрополитом Будапештським Іларіоном (Алфєєвим).

    Нагадаємо, що проти Алфєєва та ще двох десятків священнослужителів РПЦ, які, прикриваючись духовністю, підтримують терор і геноцидну політику, Україна запровадила санкції.

    Влітку 2022 року головного дипломата РПЦ митрополита Іларіона Алфєєва відправили до Угорщини – країни, де у Московського патріархату ледь набереться з десяток парафій.

    Якщо не розуміти реалій сучасної Московської патріархії то здаватиметься, що зняття з посади голови церковного МЗС і відправлення до Будапешту було дійсно опалою.

    Однак, по-перше, Угорщина для російського єрарха, після введення санкційного режиму та ізоляції Росії – це рай. Іларіон на відміну від більшості своїх колег може спокійно подорожувати світом

    По-друге, Іларіон ніколи не займався справжнім пастирством і тим паче не жив з парафій. Йому однаково чи 10 в Угорщині громад, чи дві. Він на посаді голови ВЗЦЗ взагалі мав лише 1 реальну парафію під настоятельство, де завжди і служив – храм на Великій Ординці.

    Чим насправді займається митрополит Іларіон в Будапешті – таємниця.

    Наприклад, у червні 2022-го митрополит Іларіон подякував Угорщині за захист московського патріарха Кіріла (Гундяєва) від внесення до списку санкцій ЄС.

    У жовтні минулого року «Духовний Фронт України» писав про можливу спробу скинути предстоятеля Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом) митрополита Онуфрія. Так от головним ідеологом цього плану називали митрополита Іларіона (Алфєєва), а виконавцем мав стати архиєрей УПЦ (МП) митрополит Антоній (Паканич).

    Інші джерела «Духовного Фронту України» повідомляють, що митрополит РПЦ Алфєєв має постійну «гарячу лінію» з заступником керівника синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків, речником УПЦ (МП) протоєреєм Миколаєм Данилевичем.

    Про це повідомляли джерела інших медіа, зазначаючи, що Данилевич досі підтримує тісні стосунки із заступником керівника відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ Ніколаєм Балашовим та митрополитом Будапештським і Угорським Іларіоном (Алфєєвим), яких пов’язують з російськими спецслужбами.

    Сам Папа Римський проводить регулярні зустрічі з теперішнім головою Відділу зовнішніх церковних зв’язків (ВЗЦЗ) Московського патріархату митрополитом Антонієм (Сєврюком). У серпні минулого року понтифік прийняв митрополита Антонія у Ватикані, а за місяць Папа Римський провів зустріч з головою ВЗЦЗ РПЦ у Казахстані.

    Тому питання чому Папа Римський планує зустріч з формально рядовим архиєреєм РПЦ з непрозорою репутацію залишається відкритим.

    Найсвіжіше

    Популярне