Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Уряд визнав недійсним розпорядження часів Януковича щодо передачі об’єктів лаври УПЦ (МП)

    Уряд визнав таким, що втратило чинність, розпорядження 2013 року про передання в безоплатне користування монастиреві УПЦ (що в єдності з МП) будівель і споруд Києво-Печерської лаври.

    Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

    “Щойно Уряд визнав таким, що втратило чинність, розпорядження Кабінету міністрів України часів Януковича від 11 липня 2013 р. №519 “Питання передачі в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (чоловічий монастир) Української православної церкви будівель і споруд”, – йдеться у повідомленні.

    «Низкою законних рішень управління майном Лаври перейшло до держави, бо саме держава є власником цих об’єктів», — пише міністр.Нагадаємо, у липні 2013 року уряд тодішнього прем’єра Азарова погодився передати в безоплатне користування релігійній організації «Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра (чоловічий монастир) УПЦ (МП)» 79 об’єктів так званої Нижньої лаври — території, де розташовані печери та монастир.У цьому розпорядженні не був прописаний термін, на який об’єкти лаври передають цій церкві, що фактично означало безстрокову оренду.

    10 березня стало відомо, що Міжвідомча робоча група встановила порушення умов договору щодо використання державного майна. Тож УПЦ (МП) попередили, що через порушення договору вона має до 29 березня звільнити зайняті будівлі за адресами вул. Лаврська, 11 та вул. Лаврська, 15 для проведення процедури прийняття-передання держмайна.

    Водночас в УПЦ (МП) заявили, що в листі чиновників «жодної інформації про юридичні підстави для розірвання договору не зазначено».

    Найсвіжіше

    Популярне