Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Президент Байден привітав архієпископа Америки в Білому домі

    Архієпископ Американський Елпідофор під час зустрічі з президентом США Джо Байденом попросив підтримки Вашингтона в ключових питаннях курсу еллінізму.

    Про це повідомляє Orthodox Times.

    Архієпископ представляв греко-американську громаду на офіційному прийомі, організованому Білим домом з нагоди святкування річниці незалежності Греції.

    Президент США зустрів архієпископа Елпідофора з почестями глави держави, дотримуючись традиційного для глав держав ритуалу.

    Про важливість зустрічі для еллінізму свідчать заяви та коментарі американського президента в соціальних мережах, де він підкреслив – з нагоди річниці національного відродження – внесок еллінізму в світову спільноту.

    Як написав президент Байден у соціальних мережах: «Сьогодні та щодня Незалежність Греції є святом як для американців, так і для греків. Це дає нам можливість шанувати історію та цінності, які нас об’єднують. Свобода, рівність, гідність і демократія. Як союзники, партнери та друзі Греція та США неодноразово демонстрували, що ми не просто спадкоємці демократії. Ми її чемпіони. І це завдяки характеру грецької громади – і грецьким ідеалам, які переплітаються з основами Америки. Грецькі іммігранти завжди збагачували те, що означає бути американцем. Вони запалили вогонь свободи, який почав спалахувати в Афінах тисячі років тому. Сьогодні ввечері ми підтверджуємо наше зобов’язання підтримувати вогонь – і працювати разом для майбутнього, повного надії та можливостей».

    Архієпископ Елпідофор сказав: «Білий дім знову вшановує греко-американську громаду – сім’ю, що має коріння в Греції, Кіпрі, Малій Азії – вшановуючи Безсмертних Героїв 1821 року та Відродження Греції. Бути з вами тут, у Білому домі, святкувати Воскресіння грецької нації, є великою честю для всіх нас, і від імені всіх нас я дякую вам від усього серця. Але ви більше, ніж дорогий друг. Ви довели, що є справжнім борцем за свободу в усьому світі. Особливо від імені всіх наших братів-українців, які борються за власні життя проти нелюдської та нераціональної агресії. Ви стояли в Україні на кожному кроці цього довгого і важкого шляху, і ми вам за це дуже вдячні.  Крім того, як діти Матері-Церкви Константинополя, чий безприкладний лідер, Його Всесвятість Вселенський патріарх Варфоломій, вважає вас справжнім другом – ми маємо підстави для ще більшої вдячності. Дякуємо вам за вашу рішучу підтримку суто духовної місії нашого Вселенського патріархату, місії любові, миру та надії, яка зараз потрібна як ніколи. Пане президенте, ви є лідером цієї великої нації та лідером вільного світу. І ми тут, щоб сказати вам сьогодні, що ви не самотні. Дякуємо вам за вашу сміливість говорити і робити те, що чесно і вірно. Спасибі вам за вашу любов до Греції та Кіпру та до еллінізму, де б він не був. Ми з вами, пане Президенте, тому що герої 1821 року надихалися героями 1776 року».

    Щорічний прийом до Дня незалежності Греції повернувся в Білий дім у стандартному вигляді після трьох років відсутності, оскільки 2020 рік був перенесений через початок пандемії.

    У 2021 році було організовано цифровий захід, а в 2022 році його визнали доцільним перенести на травень, оскільки тоді прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс відвідає столицю США з офіційним візитом.

    Найсвіжіше

    Популярне