П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Детектив духовного жанру: з чернігівського храму перемістили мощі трьох святих. Чи це законно й кому вони належать?

    Священники УПЦ (що в єдності з МП) вивезли мощі трьох святих із Троїцького собору в Чернігові. Протягом довгих років УПЦ (МП) використовували цей релігійний об’єкт, проте не мали права вивозити будь-які цінності.

    Про це повідомляє Обозреватель.

    В УПЦ (МП) проігнорували вимоги Національного заповідника “Чернігів стародавній”, тож розбиратися з тим, де поділися мощі святих, буде, зокрема, обласна військова адміністрація. Про це повідомляє видання MYNIZHYN.

    Напередодні стало відомо, що з культової релігійної споруди зникли мощі трьох чернігівських святителів: Феодосія Чернігівського, преподобного Лаврентія та Філарета Гумілевського. Згодом з’ясувалося, що священики УПЦ (МП) вивезли мощі до іншого храму, що є протиправним вчинком.

    За словами завідувачки відділу музейної та науково-фондової діяльності Національного заповідника “Чернігів стародавній” Ольги Травкіної, священники УПЦ (МП) забрали мощі без погодження заповідника. Вона зазначила, що священники проігнорували заповідник, але натомість попросили про передачу мощів “для молитви та духовного поклоніння” у митрополита Амвросія, який, власне, дав “благословення” на переміщення мощів.

    Травкіна пояснила, що мощі трьох святих належать Державному музейному фонду України. При цьому будь-яке їхнє переміщення має узгоджувати Національний заповідник “Чернігів стародавній”, а не “благословляти” митрополит УПЦ (МП). Відтак відбулося порушення порядку користування власністю Національного архітектурно-історичного заповідника.

    У заповіднику закликали митрополита Амвросія повернути мощі трьох святих до Троїцького собору. Крім того, Чернігівську обласну військову адміністрацію попросили сприяти поверненню цінностей Державного музейного фонду України до собору.

    Найсвіжіше

    Популярне