Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Синод ПЦУ виступив проти законопроєкту № 9103 про реєстровані партнерства

    Розглянувши на своєму засіданні 28 березня 2023 р. інформацію про внесений до Верховної Ради України проект закону щодо встановлення в Україні інституту так званого реєстрованого партнерства (реєстраційний №9103) Православна Церква України вважає його категорично неприйнятним.

    Під виглядом «реєстрованого партнерства» зазначений проект пропонує фактично легалізувати в Україні так звані одностатеві шлюби. Це суперечить Конституції України, де зазначено (стаття 51): «Шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права і обов’язки у шлюбі та сім’ї.», йдеться в рішеннях Синоду ПЦУ.

    Разом з іншими Церквами і релігійними організаціями України Православна Церква України обурена тим, що зазначений проект пропонує прирівняти «реєстровані партнерства» до шлюбу, називаючи їх «сімейним союзом» і відсилаючи у багатьох випадках до норм Сімейного кодексу України.

    Крім цього, враховуючи вище зазначене та беручи до уваги подібні тенденції в інших країнах, можемо прогнозувати, що у випадку ухвалення вищевказаного законопроекту, наступним кроком лобістів «одностатевих шлюбів» стане ініціювання можливості усиновлення дітей одностатевими членами «реєстрованих партнерств», з усіма вкрай негативними наслідками для формування особистості таких дітей та з позбавленням їх природного права на виховання у повноцінній сім’ї – маючи і батька, і матір.

    Численні дослідження подібної практики в інших країнах підтверджують негативні наслідки виховання дітей в таких «одностатевих шлюбах» з підвищенням ризику психологічних розладів.

    Наявна кризова демографічна ситуація, відповідно до Стратегії національної безпеки України, затвердженої Указом Президента України від 14.09.2020 року № 392, визначена серед загроз національній безпеці та національним інтересам України. При цьому скорочення народжуваності та проблеми репродуктивного здоров’я населення визначаються серед чинників, які підривають національну стійкість, людський, економічний і воєнний потенціал, загрожують майбутньому України. Цілком очевидно, що легалізація одностатевих «реєстрованих партнерств» жодним чином не сприятиме подоланню демографічної кризи, зокрема через подальше руйнування суспільної моралі, знецінення інституту сім’ї, природну неспроможність одностатевих пар до народження дітей.

    Проблематика реагування на демографічну кризу особливо загострюється у зв’язку з нинішньою збройною агресією Росії проти України, в наслідок якої тисячі дітей в Україні втратили батька та (або) матір та стали сиротами, майже пів тисячі дітей загинуло і майже тисяча зазнали поранень. При цьому хвиля міграції українських сімей із дітьми за кордон ще більше ускладнюють демографічні перспективи України, зважаючи на виклики післявоєнного відновлення зруйнованої інфраструктури.

    Тисячі українських дітей були депортовані окупантами до Росії, що є воєнним злочином і актом геноциду.

    В цих умовах вважаємо аморальним і неприпустимим зневажати цінність шлюбу як союзу чоловіка і жінки, який охороняється Конституцією України, та сім’ї, що створюється на підставі шлюбу, яка відповідно до Сімейного кодексу України має основоположне значення для суспільства.

    Загальна позиція релігійної спільноти України, в тому числі і Православної Церкви України, щодо проблематики одностатевих відносин публічно засвідчена в Декларації
Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій «Про негативне ставлення до явища гомосексуалізму та спроб легалізації
так званих одностатевих шлюбів (реєстрації одностатевих партнерств)» (15 травня 2007 р.) і вона залишається незмінною, адже ґрунтується на нормах незмінного Божественного Одкровення.

    На наше переконання недопустимою і обурливою є практика використання часу військового стану, який тягне за собою обмеження можливостей публічного висловлення громадської думки і демонстрації протесту, для внесення на розгляд парламенту скандального законопроекту, що має на меті істотно змінити правове поле України та уявлення про суспільну мораль, входить у суперечність з Конституцією України, суперечить природному, Богом встановленому закону, зневажає традиційні для українського народу християнські та загальнолюдські цінності.

    Глибоко переконані, що нині в Україні закладаються ціннісні підвалини як для Перемоги нашої держави в цій війні, так і для її подальшого відновлення і розбудови. Цілком очевидним є, що однією з таких засад має бути здорова сім’я, що обумовлює необхідність формування та реалізації державної політики, орієнтованої на підтримку сімей, зміцнення шлюбних стосунків, на відповідальне батьківство та материнство. Відтак є неприпустимими будь-які ініціативи, що суперечать цьому і несуть загрози як для інституту сім’ї, так і для ціннісних підвалин українського суспільства в цілому, його моральних і духовних засад.

    Ми також категорично відкидаємо, як безпідставні та маніпулятивні, намагання знецінити значення позиції релігійної спільноти України через штучне ув’язування її зі штампами російської пропаганди, які покликаються до «традиційних цінностей». Захист моральних і духовних цінностей, на темі якого намагається паразитувати російська пропаганда, не має спільності з реальним відстоюванням традиційних для українського народу християнських і загальнолюдських моральних цінностей, закріплених у Біблії. Хіба нам слід знищувати систему суспільних і державних інститутів, відкидати наші власні традиції, культуру та мораль лише на тій підставі, що в російській державі існує чи декларується щось подібне? Очевидно, що це було би безглуздям.

    Враховуючи все зазначене Православна Церква України закликає зняти з розгляду та відхилити проект закону № 9103 про інститут «реєстрованого партнерства» (автори – Совсун І. Р. та ін.) як такий, що суперечить статті 51 Конституції України, природному, Богом встановленому закону, зневажає традиційні для українського народу християнські та загальнолюдські цінності, несе загрозу для демографічної ситуації в Україні, морального і психологічного здоров’я дітей та їхнього права на виховання в сім’ї, створеній на підставі шлюбу чоловіка та жінки.

    Найсвіжіше

    Популярне