Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Синод УПЦ (МП) закликав до «непохитного стояння у вірі», але без розбрату

    Синод Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом) через кілька днів після свого засідання і стояння під Офісом президента опублікував звернення до власних вірян, присвяченому виселенню із Києво-Печерської лаври.

    У зверненні синодали УПЦ (МП) на чолі з митрополитом Онуфрієм охарактеризували всі підстави для виселення з Лаври як «надумані» і «неіснуючі».

    Розуміючи, що мітинги під час війни організовувати незаконно, керівництво УПЦ (МП) закликало вірян до «твердого і непохитного стояння у вірі, яка проповідує не розбрат, а єднання, не злобу, а примирення, не жорстокість, а милосердя».

    Водночас ніхто силою виселяти ченців УПЦ (МП) із Лаври не буде. Про це нещодавно повідомляв секретар РНБО Олексій Данілов. «Те, що стосується церкви – це стара історія. Звичайно, не буде ніякого застосування фізичної сили, насильства. Ми не Російська Федерація. Але ми точно будемо виконувати те, що належить нам, з урахуванням тих нормативно-правових актів, які є на нашій території», – висловився Данілов.

    В УПЦ (МП) теж просять вірних утриматись від ескалації конфлікту через Лавру і захищатись не фізичним протистоянням і бійками, як в 90х роках минулого століття, а законними методами.

    «Закликаємо всіх кріпитися у вірі, підсилити свої молитви і всіма законними засобами захищати нашу найдорожчу святиню — Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру», – підсумовують в заяві.

    Таким чином в УПЦ (МП) не приймають виселення із Києво-Печерської лаври, але відкидають силовий сценарій, щоб відстоювати свою точку зору. Так само і влада України не бажає застосовувати в цьому питанні силу.

    Натомість у Росії прагнуть крові. Проросійські пропагандисти і представники РПЦ підбурюють ченців і керівництво УПЦ (МП) до силового протистояння із владою та суспільством України. Ці «захисники» УПЦ (МП) прагнуть, щоб ченці до останнього фізично утримували Лавру і бились із правоохоронцями. Так, відомий богослов РПЦ Ципін закликав ченців УПЦ (МП) не покидати Лавру, не підкорятись, чинити опір, щоб їх силою виганяли.

    Віримо у мудрість та врівноваженість всіх сторін цієї непростої ситуації, щоб силові сценарії лишилися тільки в мареві російських «захисників православ’я».

    Найсвіжіше

    Популярне