П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріархат розширює духовну присутність у Литві – Варфоломій

    Вселенський Патріархат вважає повернення юрисдикції Литовській церкві підтримкою процесу відновлення історичної справедливості.

    Про це йдеться в заяві Вселенського патріарха Варфоломія за результатами візиту до  Литви.

    “Як зазначено в Угоді про співпрацю, ми підтримуємо прагнення як групи литовських православних священників, так і вірян, котрі представляють різні етнічні громади Литви, слідувати своїй совісті та відновити історичну справедливість, сповідуючи свою віру в церкві під юрисдикцією Вселенського патріархату”, – сказав Варфоломій.

    При цьому вказується, що Вселенський патріархат розширює свою духовну присутність у Литві.

    “Вселенський патріархат жертовно пропонує себе на служіння православним вірним у вашій країні, розширюючи свою духовну присутність у Литві”, – наголосив патріарх.

    Патріарх Варфоломій І зустрівся з Президентом Литви Гітанасом Науседою.

    А також у програмі Патріарха було покладання вінка до Меморіалу полеглих у боротьбі за незалежність Литви.

    Прем’єрка Інгріда Шимоніте своєю чергою нагадала, що починаючи з 13-го сторіччя православні Литви були частиною Київської православної митрополії, підпорядкованої Константинопольському патріарху. Тільки наприкінці 17-го століття московський патріарх, отримавши право лише висвячувати обраного митрополита Київського, вирішив повністю заволодіти митрополією, а з ним і литовською православною громадою.

    Як відомо, п’ятеро священників, позбавлених сану судом Віленсько-Литовської єпархії (де-факто – за антивоєнну позицію та критику патріарха кирила через підтримку ним російської агресії в Україні), приєдналися до звернення різних православних груп Литви до Константинопольського патріархату з проханням відновити у країні його юрисдикцію. Відповідний лист у травні 2022 року підписала прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте.

    Найсвіжіше

    Популярне