Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Від Синоду УПЦ (МП) очікували інших рішень, масштаби нинішніх — сміховинні,- Щоткіна

    У Києво-Печерській лаврі відбулося засідання синоду УПЦ (що в єдності з МП). І хоча увагу суспільства більше привернула саме прогулянка владик до Офісу президента, не слід обділяти увагою і так звану “кабінетну частину”, стверджує експерт Катерина Щоткіна.

    Зокрема, вона розповіла ZN.UA про два кадрові рішення, які, на її думку, свідчать про готовність УПЦ (МП) провести певну чистку в єпископських лавах.

    Перше рішення – зі складу Синоду вивели митрополита Кримського Лазаря. «У зв’язку з тим, що він не може брати участі в засіданнях».

    Щоткіна нагадує, що кримський митрополит уже давно «не може». Після анексії Криму він фактично перейшов у пряме підпорядкування Московської патріархії, благословляв Чорноморський флот РФ, — одне слово, було немало вкрай незручних запитань до колись проукраїнського владики.

    “Але керівництво УПЦ (МП) вивело його зі складу Синоду тільки тепер — після того, як указом президента митрополита Лазаря позбавили українського громадянства, – наголошує авторка.- Тобто він втратив не моральну, а й суто технічну можливість брати участь у засіданнях. Відтак, жест Синоду видається вимушеним”.

    Друге цікаве рішення — про звільнення єпископа Гедеона з посади намісника Десятинного монастиря «за станом здоров’я».

    “Так-так, саме «за станом здоров’я», хоча ще далекого 2019-го владику Гедеона депортували з України як носія не подвійного навіть, а потрійного громадянства”, – наголошує Щоткіна.

    А ще — владика Гедеон на історичних фундаментах Десятинної церкви звів МАФ-каплицю, яку зараз, за рішенням суду, мають знести. Тільки тепер Синод погодився звільнити скандального намісника «монастиря на Десятинці». І призначити на його місце іншого ігумена.

    “Попри те, що Синод фактично погодився відрізати скибки, які вже й так давно відпали, у цих рішеннях можна вгледіти перші ознаки готовності УПЦ (МП) провести певну чистку в єпископських лавах, – вважає авторка. – Але проблема синодалів у тому, що для зовнішніх спостерігачів, до яких належить і українська влада, масштаби нинішніх рішень сміховинні”.

    За словами експерта, від Синоду очікували кадрових рішень, які торкнулися б владик, що мають реальну владу й реальний вплив — у церкві та суспільстві. Хоча б тих єпископів, які перебувають під санкціями. Але щодо них у рішенні не сказано ані слова, наголошує Щоткіна, — ні на осуд, ні на захист, наче про жодні санкції Священному синоду досі так і не доповіли.

    Найсвіжіше

    Популярне