Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Росії перейменували річку Шайтанку, бо назва не сподобалась патріарху Кірілу

    Прем’єр-міністр РФ Міхаіл Мішустін підписав указ про перейменування річки Шайтанки, що знаходиться в Салехарді, на Преображенку. Раніше назва річки не сподобалася очільнику РПЦ патріарху Кірілу.

    Про це пише російське видання «Медіазона».

    Зазначається, що у 2022 році на набережній річки збудували собор Преображення Господнього. Перейменувати ж саму річку тоді запропонував глава РПЦ патріарх Кіріл. Все тому, що йому не сподобалося, що собор розташовуватиметься поруч із Шайтанкою, адже у деяких культурах слово «шайтан» асоціюється зі злом.

    Водночас у вересні 2022 року група громадських працівників запропонувала перейменувати річку. Тоді місцева влада провела опитування населення, після чого обрала варіант «Преображенка».

    Натомість багато салехардців виступили проти перейменування річки. Місцеві жителі наполягали на тому, що колишня назва має історичне значення.

    «Шайтанка — підходяща назва. Мовою ханти це річка богів. Ця назва нерозривно пов’язана з Ангальським мисом, Мисом Богів, який колись був найсвятішим місцем для хантів та ненців», — писав один із коментаторів новини про перейменування річки у «ВКонтакті».

    Найсвіжіше

    Популярне