Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Прем’єрка Литви: У православних віруючих в країні має бути вибір — до якої церкви ходити

    Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте на зустрічі з Вселенським патріархом Варфоломієм подякувала за увагу, яку він приділяє “литовській православній громаді та питанням, які її хвилюють”.

    Про це повідомила пресслужба литовського уряду.

    Серед іншого, вона згадала відновлення релігійного статусу п’ятьох литовських священників, яких було позбавлено сану Моспатріархом Кірілом через заклик відокремити Литовську Православну Церкву від РПЦ.

    Також прем’єрка Литви запевнила, що країна, історично відкрита й толерантна до різноманіття віросповідань, зробить усе, щоб захистити й забезпечити закріплену в Конституції свободу віри, совісті та релігії для кожного громадянина й жителя Литви.

    Прем’єрка Литви наголосила, що у православних віруючих у її країні має бути вибір — до якої церкви ходити. Шимоніте сказала журналістам, що деякі православні віруючі, зокрема українські та білоруські біженці, заперечують проти нинішнього статусу Православної Церкви в Литві, яка перебуває у підпорядкуванні РПЦ.

    Вона назвала «природним і людським» те, що після нападу Росії на Україну, підтриманого Московським патріархом Кірілом, «деякі литовські православні християни більше не можуть входити до складу Вільнюської архиєпархії Московського патріархату.

    «Цілком зрозуміло та історично виправдано, що для того, щоб сповідувати свою віру без конфлікту зі своєю совістю, представники національних спільнот звернулися до Його Всесвятості Вселенського патріарха Варфоломія з проханням прийняти їх до материнської Константинопольської Церкви», – сказала Шимоніте.

    «Це питання будуть вирішувати Церква і вірні», — сказала прем’єр.

    «Держава та її чиновники не можуть втручатися або намагатися вплинути на канонічні рішення Церков, але коли вони приймаються, було б лицемірно робити вигляд, що ми не розуміємо їх важливості», – підкреслила чиновниця.

    Нагадаємо, Вселенський патріарх Варфоломій уперше відвідав Литву, де з прем’єр-міністром Інгрідою Шимоніте підписав угоду про двостороннє співробітництво.

    Глава Фанара: В Литве мы восстанавливаем историческую справедливость -  Новости - новости Православия - Союз православных журналистов

    Угода, підписана Шимоніте та патріархом Варфоломієм, спрямована на подальше зміцнення та розвиток співробітництва у важливих для обох сторін галузях, щоб “полегшити реалізацію свободи совісті та віросповідання для вірян православної конфесії в Литві”, зазначили в уряді країни.

    Візит Варфоломія до Литви триватиме три дні.

    Минулого тижня Інґріда Шимоніте написала листа патріарху Варфоломію, в якому висловила підтримку прагненню відкокремитися від РПЦ.

    У грудні Загальні збори Литовської Православної Церкви засудили війну проти України й ухвалили рішення прискорити процес досягнення ще більшої незалежності від Московського патріархату.

    Питання відокремлення від Російської Православної Церкви постало для всіх країн Балтії після того, як РПЦ відкрито підтримала російську повномасштабну агресію проти України.

    Найсвіжіше

    Популярне