П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Литва та Вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю. Це основа для нової церковної структури

    Литва та патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю. Це основа для створення в країні паралельної церковної структури, заявила литовський прем’єр.

    Про це повідомляє видання Delfi.

    Під час зустрчі у Вільнюсі патріарх Варфоломій також запевнив, що в Литві  відкривається нова перспектива з можливістю посилення присутності Вселенського патріархату в цій країні.

    «Ми вперше відвідуємо цю гостинну країну, щоб зміцнити зв’язки між Вселенським патріархатом і Литовською Республікою. Разом з прем’єр-міністром ми щойно підписали угоду про співпрацю, яка передбачає тісніші зв’язки та співпрацю в усіх сферах, де ми поділяємо спільні інтереси», – сказав патріарх, подякувавши прем’єр-міністру Литви за прийом.

    Патріарх зазначив, що є можливість розпочати формування церковної структури при Константинопольському патріархаті в Литві.

    «У цьому столітті віруючі у вашій країні та Вселенський патріархат уже мають на увазі, що це не перший контакт між землями Литви та Константинопольською Православною Церквою. Сьогодні перед нашими очима відкривається нова перспектива, а також можливість спільної роботи та зміцнення присутності Вселенського патріархату в Литві. Це також воля віруючих у вашій країні», – сказав патріарх.

    «Як зазначено в угоді про співпрацю, ми підтримуємо бажання як литовських православних священиків, так і віруючих, які представляють інші різні етичні групи в Литві, щоб мати можливість слідувати своїй совісті та відновлювати історичну справедливість, сповідуючи свою віру в церкві, яка безпосередньо підкоряється Вселенському патріархату. “, – підкреслив він.

    Варфоломій I запевнив, що повністю підтримує прагнення литовських православних вільно сповідувати свою релігію і не суперечити своїй совісті.

    Як відомо, Вселенський патріарх Варфоломій з триденним офіційним візитом вирушив до Литовської Республіки на запрошення прем’єр-міністра країни Інгріди Шимоніте.

    До Вільнюського столичного міжнародного аеропорту він прибув у понеділок у другій половині дня, де від імені Уряду його зустрів державний секретар закордонних справ Егідіюс Мейлунас разом із офіційними особами.

    Його також привітали Грегорі Карахаліос, Посол Грецької Республіки в країні, та Мехмет Апак, заступник керівника дипломатичної місії Посольства Турецької Республіки.

    Під час свого перебування Вселенський патріарх матиме приватні зустрічі з президентом Литови Гітанасом Науседою, прем’єр-міністром Шимоніте, президентом парламенту Вікторією Чміліте-Нільсен, урядовцями та іншими високопосадовцями, а також з римо-католиками.

    Він також покладе вінок до пам’ятника полеглим у боротьбі за незалежність Литви, візьме участь і виступить на відкритті міжнародної конференції, організовану Європейською народною партією, зустрінеться з православними священиками та представниками Греції, України та Білорусі.

    Вселенського патріарха супроводжують Ммтрополит Халкідонський Старійшина Еммануїл і митрополит Австрійський Арсеній, Великий Еклезіарх Аетій, директор особистої патріаршої Канцелярії, Александрос, і Ніколаос-Георгіос Папахрісту, директор управління преси та комунікації Вселенського патріархату. .

    Найсвіжіше

    Популярне