Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    В УПЦ (МП) заявили, що їхнє виселення з лаври провокує “спецоперацію”

    УПЦ (що в єдності з МП) відповіла на пропозицію Предстоятеля Православної Церкви України митрополита Епіфанія, яку він зробив монахам Києво-Печерської лаври.

    Відповідну заяву поширив Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП).

    «18 березня 2023 року очільник ПЦУ Епіфаній (Думенко) звернувся до братії Києво-Печерської Лаври УПЦ із закликом переходити в ПЦУ. У зв’язку з цим вважаємо за необхідне повідомити наступне. Нагадуємо, що відповідь на подібні заяви Епіфанія самі ченці Києво-Печерської Лаври дали ще 27 січня 2023 року, де заявили, що «ми були, є і будемо в Істині і вірними своїй канонічній Церкві та її Предстоятелю – Блаженнішому Митрополиту Онуфрію» і в ПЦУ не підуть», – ідеться у тексті заяви.

    Крім того, УПЦ (МП) вважає, що виселення монахів з лаври провокує росіян й далі «захищати православних», даючи їм все нові і нові аргументи задля виправдання своєї агресії проти України.

    «Як про це недавно заявив прес-секретар російського президента Д. Пєсков, давши зрозуміти, що «виселення монахів з Лаври виправдовує цілі спецоперації». Тому коли Епіфаній заявляє, що «цю історичну подію ворог використовує, щоб розколоти українську єдність та посіяти непорозуміння між нами», то виникає питання хто насправді такими рішеннями і діями дає ворогу приводи для цього», – ідеться у тексті, оприлюдненому УПЦ (МП).

    Нагадаємо, раніше митрополит Епіфаній зробив пропозицію монахам УПЦ (МП). Він заявив, що лавра не повинна бути інструментом боротьби проти України. Епіфаній також закликав до звільнення від московського ярма. А ще сказав, що продовжити служіння в лаврі, на території якої наразі фактично діє лише монастир УП (МП), після закінчення терміну її оренди об’єкту зможуть ті ченці, які перейдуть до ПЦУ.

    Тим часом, УПЦ (МП) погрожує оскаржувати рішення про їхнє виселення у Європейському суді з прав людини, якщо не вийде в українських судах.

    Найсвіжіше

    Популярне