П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Кремлі заявили, що виселення УПЦ (МП) з Лаври виправдовує «спецоперацію»

    Прессекретар російського диктатора Дмітрій Пєсков заявив під час спілкування з журналістами 17 березня, що рішення української влади не продовжувати оренду території Києво-Печерської лаври для представників УПЦ (в єдності з МП) підтверджує “правильність проведення спецоперації в Україні” – війни рф проти України. Він також закликав світову громадськість відреагувати на це рішення.

    “Київський режим ось цими незаконними діями, зазіханнями на церкву зайвий раз демонструє свій характер. Той самий характер, з яким ми боремося, і той самий характер, який ми повинні припинити в результаті цієї операції, що відбувається. Це зайвий раз доводить і показує, що все, що ми робимо, абсолютно правильно. Ще раз хочеться висловити глибоке співчуття, що ці протиправні дії Київського режиму не отримують належного засудження з боку світової спільноти”, – заявив Пєсков, передає Інтерфакс-Ру.

    Кілька днів тому, 13 березня, Пєсков також назвав УПЦ (МП) Російською Церквою.

    “Це абсолютно безпрецедентне ставлення до представників церкви, Російської православної церкви (так він охарактеризував УПЦ МП – ред.). Ми вважаємо це неприпустимим і, звичайно, ми вважаємо, що світова спільнота має відповідним чином відреагувати на подібне обурливе рішення”, – стверджував російський. чиновник.

    Заборона впливу РПЦ на Україну

    Нагадаємо, Заповідник “Києво-Печерська лавра” є державною власністю. Але його культовими будівлями та іншим майном десятиліттями безкоштовно користувалася УПЦ (МП). У березні заповідник повідомив, що договір від 2013 року про безоплатне користування храмами релігійною організацією буде розірвано. Як зазначив міністр культури з УПЦ (МП) розірвали договір через порушення умов користування держмайном. УПЦ МП має покинути цю територію до 29 березня.

    Йдеться про 36 незаконних новобудов на території Києво-Печерської Лаври, які виявила державна аудиторська перевірка.

    У січні 2023 року росія погрожувала ескалацією війни у разі подальшого тиску на колаборантів в рясах. За словами постпреда рф при ООН Васілія Небензі, тиск на УПЦ (МП) матиме серйозні наслідки для регіонального миру та безпеки. Він підкреслив, що те, що відбувається в Україні, заслуговує на пильну увагу членів Ради безпеки ООН.

    Як повідомляв Духовний Фронт України, група народних депутатів пропонує Верховній Раді ухвалити заяву «Про обмеження впливу Російської православної церкви на українське суспільство та забезпечення неухильного дотримання чинного законодавства у релігійній сфері». Раніше Комітет ВРУ рекомендував депутатам заборонити діяльність РПЦ в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне