Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Російська агресія нанесла шкоди на $1,5 млрд культурному спадку України – дослідження

    Згідно з доповіддю Київської школи економіки, опублікованою 16 березня, щонайменше 2148 культурних та релігійних закладів України зазнали прямих втрат внаслідок повномасштабного вторгнення Росії станом на лютий 2023 року. Загальна сума втрат складає понад 1,5 млрд доларів. Серед пошкоджених об’єктів – 703 будинки/палаци культури, 348 релігійних споруд, 82 музеї та 22 театри.

    Найбільше культурних і релігійних об’єктів пошкоджено в таких областях: Харківська область – 38,3%, Донецька область – 16,2% і Луганська – 7,5%.

    Фото: kse.ua

    Унаслідок постійних обстрілів значно пошкоджено історичний центр Харкова і багато пам’яток культурної спадщини міста. Зокрема Харківський національний академічний театр опери та балету імені Лисенка, який є частиною реєстру культурних пам’яток UNESCO, і Харківський художній музей.

    Зруйновано також Харківський будинок “Слово”, який пошкоджено внаслідок удару ракетно-артилерійського снаряда 7 березня 2022 року, і Національний літературно-меморіальний музей Сковороди в селі Сковородинівка.

    У Донецькій області через війну руйнувань зазнали такі пам’ятки, як Свято-Успенська Святогірська лавра, яка є частиною реєстру культурних пам’яток UNESCO. А ще – Маріупольський краєзнавчий музей, Міський центр сучасного мистецтва та культури імені Куїнджі. Маріупольський драматичний театр було повністю зруйновано внаслідок бомбово-авіаційного удару 16 березня 2022 року.

    Унаслідок ворожих ударів значних пошкоджень завдано також Храму на честь блаженної Матрони Московської з реєстру культурних пам’яток UNESCO, Луганському обласному академічному українському музично-драматичному театру. Утрачено й колекцію скіфського золота, яке знайшли археологи в 50-х роках минулого століття: її викрали російські окупаційні війська з Мелітопольського музею в Запорізькій області.

    Унаслідок бойових дій від початку повномасштабного вторгнення пошкоджено важливі культурні та релігійні об’єкти, серед яких і Миколаївський міський палац культури “Корабельний”, пошкоджений на початку липня, і Музей українських старожитностей у Чернігові, зруйнований унаслідок авіаційного удару на початку березня 2022 року.

    Фото: kse.ua

    Найсвіжіше

    Популярне