Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Російська пропаганда за кордоном та залучення до неї РПЦ

    Російська пропаганда працює не лише на поширення фейків в Україні, а й за кордоном. Плани пропагандистів – збільшити довіру до дій кремля та зменшити підтримку України серед західних партнерів.

    Російські пропагандисти за кордоном активно використовують у своїй роботі представників церкви.

    Румунські фактчекери проєкту veridica.ro відмічають, що представники РПЦ намагаються поширити наративи, що нібито “Українська Православна Церква переслідується Києвом, як і в комуністичний період”, “Війна в Україні братовбивча” та “РПЦ молиться за переслідуваних українців”.

    «Православна церква України ненавидить усе, що пов’язано з росією. В її інтересах мати цей збройний конфлікт, який усуває перспективу миру”, – таку заяву, яку транслюють за кордоном, зробив заступник голови Синодального управління зі зв’язків із пресою РПЦ Вахтанг Кіпсідзе.

    Він заявив, що ставлення Російської Православної Церкви до спецоперації ґрунтується на переконанні, що “ми є свідками братовбивчої війни, спровокованої іноземними силами. Деякі російські капелани загинули на полі бою, убиті чужою зброєю”.

    Нагадаємо, що українські спецслужби провели декілька обшуків в єпархіях УПЦ (МП). Але мова йде не про утиски православ’я в Україні, а про перевірку підпорядкованих москві церковних установ.

    Так, представники СБУ заявили про наявність «російських паспортів, агітаційної літератури та дозволів», виданих окупаційною владою. Виявлено документи, які підтверджують наявність російського громадянства деяких членів православної церковної структури. СБУ також заявляє, що знайшла листування українських ієрархів з координаторами в москві, включно з рекомендаціями щодо церковних літургійних послань і проповідей у контексті війни в Україні.

    Восени у розслідуванні на сайті Bihus.info описувалась робота церковників під час окупації Ізюму на Харківщині. Де одним з обов’язкових елементів російської пропаганди була церква. Храми Ізюмської єпархії УПЦ відвідували і окупанти, і пропагандисти різних рівнів, клірики ставали “героями сюжетів”, а митрополит Єлисей благословляв призначеного росіянами гауляйтера Харківщини Віталія Ганчева “на добрі діла”.

    Експертна комісія у січні показала, що Українська Православна Церква (що в єдності з МП) залишається підструктурою РПЦ.

    «Користуючись деякими правами і свободами, ця структура не є, однак, автокефальною Церквою», – йдеться у висновках експертів, на ких посилаються румунські фактчекери.

    Відносини між церквами в Києві та церквою в Москві є підпорядкуванням, а не співробітництвом.

    Журналісти veridica.ro підкрелюють, що у неправдивому наративі, який поширюють представники РПЦ, штучно розрізняють війну та «спеціальну військову операцію» з метою маніпулювання громадською думкою.

    “Як повідомили в Синодальному управлінні зв’язків РПЦ, «спецоперація» була розпочата Москвою з метою припинення спровокованої Заходом війни в Україні. Це фактично термінологія кремлівської пропаганди, а також поняття «братовбивча війна”, – приводять заяву фактчекери.

    На їх думку, таке формулювання натякає на поширення меседжу пропагандистів, що “українці не є окремим народом від росіян”. Крім того, поширення кремлівської пропаганди є ще одним доказом того, що РПЦ є значною мірою пропагандистською рукою кремля.

    “Захід пообіцяв підтримати Україну в цій війні, щоб зупинити збройну агресію рф. Тож дії США, НАТО та ЄС є реакцією на «спецвійськову операцію» проти вільної держави”, – спростовують заяву церковників російські пропагандисти.

    Робота кремлівської пропагандисти постійно змінюється, а тактика та стратегія є для кожної країни окремо. При цьому існують основні меседжі, які пропагандисти намагаються доносити постійно.

    Найсвіжіше

    Популярне