П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Новінський пригрозив, що УПЦ (МП) подасть звернення до ЄСПЛ через лавру і “точно його виграє”

    УПЦ (що в єдності з Моспатріархатом) спрямує звернення до Європейського суду з прав людини, якщо оскаржити рішення про виселення братії УПЦ (МП) з Києво-Печерської лаври не вийде в українських судах.

    Про це у Facebook написав екснардеп, олігарх і протодиякон УПЦ (МП) Вадим Новінський.

    Він упевнений, що Церква виграє справу в ЄСПЛ, а українська влада буде змушена скасувати своє рішення та виплатити УПЦ (МП) компенсацію.

    Новінський скаржиться. що за останні 35 років УПЦ (МП) начебто провела у нижній частині лаври серйозні реставраційні та ремонтні роботи, а деякі будівлі було відновлено з руїн. При цьому насильне позбавлення монахів житла Новінський назвав «відвертим рейдерством за участю найвищих посадових осіб».

    Раніше Новінський звинуватив українську владу в диктатурі через виселення УПЦ (МП) з Києво-Печерської лаври. Він провів паралелі між нинішньою українською владою та більшовиками, підкресливши, що влада «Слуг народу» – це «такий собі більшовизм без Маркса: ті ж методи, та сама риторика, та сама стилістика».

    Що не так із словами Новінського?

    Перш за все, варто зазначити, що ствердження про те, що влада встановлює диктатуру в країні є перебільшеним. Події, що відбуваються в церковному житті України, є складними і вимагають уважного вивчення. Втім влада діє в рамках законодавства, адже розірвала договір про оренду з УПЦ (МП) через порушення умов користування майном.

    Далі, порівняння сучасної влади з більшовиками є великим перебільшенням. Співставлення з історичними подіями може спотворювати сприйняття теперішнього контексту та викликати недорозуміння. Ймовірно Новінський цього і добивається.

    Нарешті, вказівка на позицію міжнародних правозахисних організацій та посольств інших країн може бути вважатися необґрунтованою. Інші країни мають право на власну політику щодо питань релігії та церковної влади, і не обов’язково мають втручатися у внутрішні справи України.

    Загалом, Новінський вдався до перебільшення та висунув недостатньо обґрунтуванні звинувачення та ствердження. Що цікаво, Новінський не вважає за потрібне жалітись в міжнародні суди на патріарха Московського за благословення ним загарбників.

    Нагадаємо, Новінський та Павло Лебідь тепер під санкціями. Зеленський підписав указ РНБО.

    Найсвіжіше

    Популярне