Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Павло (Лебідь): «Ми до РПЦ не маємо ніякого стосунку… ми єдине ціле»

    Митрополит УПЦ (в єдності з МП) Павло (Лебідь) заявив, що УПЦ (МП) не має ніякого стосунку до Російської Православної Церкви, коментуючи слова Володимира Зеленського про те, що “Україна не позволить росії знищувати Українські лаври і красти з них будь-які цінності”.

    Водночас скандальний митрополит додав в інтерв’ю “СПЖ“, що вони одне ціле з РПЦ так само як і з іншими Помісними Церквами.

    «Те, що Президент сказав, з одного боку, правильно. Але проблема в тому, що ми до Росії не маємо жодного стосунку, нами ніхто не командує. Я не маю нічого спільного з Московською патріархією. Так, спілкуюся, і буду спілкуватися з друзями, єпископами, священиками, ми єдине ціле. Точно так само як я спілкуюся з Патріархом Феофілом (Єрусалимська Православна Церква – Ред), як ми спілкуємося з іншими Помісними Церквами…”, – заявив митрополит УПЦ (МП).

    Водночас Лебідь запевняє, що предстоятелем УПЦ (МП) є митрополит Онуфрій.

    «Є деякі моменти, які були сказані Патріархом (Кірілом – Ред.)… Він говорив їх для свого народу, а ми (УПЦ – Ред.) говоримо на захист свого народу. І за богослужіннями немає поминань, тому що ми не згодні з тим, що було в деяких моментах сказано предстоятелем РПЦ. Для Патріарха всієї Русі мають бути рівною мірою важливі і Україна, і Росія, і Білорусь. Якщо він Патріарх для всіх, то повинен був знайти інші слова, дати напуття і для українських воїнів, для українського народу», – підсумував митрополит Павло.

    Він навіть додав, що вони збирають юридичний відділ. «На сьогодні я б притягнув міністра (Ткаченка, – ред.) та журналіста до кримінальної відповідальності за слова «Московський патріархат» стосовно нас. Адже вони читати вміють? То хай візьмуть Статут УПЦ і уважно прочитають», – заявив митрополит Павло, ігноруючи релігієзнавчу експертизу, що визнала УПЦ структурним підрозділом РПЦ.

    Що не так із його висловами?

    Невідповідність між словами і діями: Митрополит Павло каже, що “УПЦ” не має відношення до Росії і Московського патріархату, але при цьому спілкується з друзями, єпископами і священиками в Росії, що створює враження суперечності між його словами і діями. Далі він взагалі підкреслює, що УПЦ (МП) із РПЦ – це одне ціле. Тобто відбувається певна співпраця і зв’язок між церковними єрархами України і країни агресорки – російської федерації.

    Зв’язок між УПЦ (МП) і РПЦ підтвердила і експертиза ДЕСС, проте митрополит Павло хоче судитись за те, що їх звуть Московським патріархатом.

    Неузгодженість: Митрополит Павло каже, що “УПЦ” (МП) не згодна з тим, що було сказано патріархом РПЦ у деяких моментах, але не уточнює, які саме моменти і чому вони викликають незгоду.

    Відсутність ясності у висловлюванні думки: Митрополит Павло каже, що у “Патріарха всієї Русі” повинні бути однаково важливими Україна, Росія і Білорусь, але не пояснює, чому це важливо і як це повинно проявлятися на практиці. Щобільше, слова Павла підтримують пропагандистську концепцію Кремля про “трієдіний народ” із одним для всіх патріархом в Москві.

    Брак емпатії: Митрополит Павло вигороджує патріарха Кирила, вважаючи, що вони не враховують інтереси українського народу і воїнів, бо сказані для росіян. Сам митрополит Павло не висловлює співчуття тим, кого ці слова зачепили і схоже вважає, що Кіріл робив все правильно, коли благословляв росіян на вбивства українців, а прорахувався лише в тому, що не дав потрібних “підходящих” настанов для українців.

    Джерело: Духовний Фронт України.

    Найсвіжіше

    Популярне