П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Понтифікат папи Франциска: дедалі більше жінок працює у Ватикані

    Станом на сьогодні у Ватикані працює 1 165 жінок, в той час, як у 2013 році, на початку понтифікату Папи Франциска, їх налічувалось 846. За останні десять років відсоток жінок, які працюють у Ватикані, збільшився від 19,2% до 23,4%.

    Про це повідомляють Новини Ватикану. 

    Зростання кількості працівниць є помітнішим, якщо розглядати виключно Святий Престол, тобто Римську Курію. З 2013 року відсоток працевлаштування жінок у курії зріс від 19,3% до 26,1%. Це означає, що кожен четвертий працівник Святого Престолу – жінка. Якщо описати в цифрах, це 812 працівниць із загальної суми – 3 114 осіб.

    По 10-рівневій шкалі заробітної плати, яку використовує Ватикан, у 2022 році 43% жінок у Курії перебували на шостому та сьомому розрядах. Ця тенденція спостерігається вже багато років поспіль. Це означає, що жінки обіймають посади, які здебільшого вимагають наявність вищої освіти.

    Призначення жінок на відповідальні посади

    З початком понтифікату Папи Франциска жінок почали частіше призначати на керівні посади, що виходять за межі десяти розряді. Сьогодні п’ять жінок у Ватикані обіймають посади заступниць Секретарів дикастерій і одна з них є Секретаркою дикастерії. Зазначимо, що Секретарі та їх заступники становлять другий і третій рівні керівництва в більшості органів Курії і разом з Префектом складають частину управлінської команди. У 2021 році в Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові Папа Франциск вперше призначив Секретаркою жінку – італійську черницю Алессандру Смеріллі. Це найвища посада, яку коли-небудь займала жінка при Святому Престолі.

    Новою особливістю понтифікату Франциска є призначення жінок до Папських комісій. У 2021 році Святіший Отець призначив на посаду Секретарки Папської біблійної комісії в Дикастерії Доктрини віри біблістку Нурію Кальдух-Бенагес, монахиню з Іспанії. А минулого 2022 року богословка Емільче Куда стала Секретаркою Папської комісії для Латинської Америки в Дикастерії у справах єпископів.

    Також зазначимо, що в Дикастеріях Інститутів богопосвяченого життя, Мирян, сім’ї та життя, Культури та освіти та в Державному Секретаріаті заступницями Секретарів працюють жінки.

    Еволюція за час понтифікату папи Франциска

    Історично склалося, що призначення жінок на високі пости в Римській Курії розпочалося під час понтифікату Папи Павла VI. У період з 1967 до 1976 австралійка Роза-Марія Ґолді служила в Папській Раді у справах мирян як одна з двох Віцесекретарів. Згодом, у 2004 році, святий Папа Іван-Павло II призначив на посаду заступниці Секретаря Конгрегації богопосвяченого життя сестру Енріку Розанну.

    За 10 років понтифікату Папи Франциска випадки призначення жінок на керівні посади почастішали, хоча поки що немає жодної жінки-префекта. Зрештою, шлях прокладено: згідно з Апостольською конституцією «Praedicate Evangelium» (2022), Святіший Отець дозволив, щоб у майбутньому світські особи, в тому числі жінки, могли керувати Дикастеріями, себто ставати префектами – обіймати посаду, що раніше була зарезервована виключно для кардиналів та архиєпископів. Під час інтерв’ю у грудні Папа анонсував свій намір незабаром вперше призначити жінку на посаду префекта.

    Згідно з дослідженням, за час свого понтифікату Папа Франциск призначив двох жінок на важливі посади в Державі-Місті Ватикані: Барбару Джатту – директрисою Ватиканських музеїв у 2016 році, та сестру Раффаеллу Петріні – Генеральною Секретаркою Губернаторства у 2022 році. Хоча музеями Ватикану завжди керували миряни, італійська черниця в Губернаторстві перейняла на себе роль, яку зазвичай виконував єпископ.

    Присутність, видимість і вплив жінок у Ватикані

    Глава Католицької Церкви не лише поставив кількох жінок на керівні посади у Ватикані, але й призначив їх на посади, де вони можуть «впливати на Ватикан, одночасно зберігаючи свою незалежність». Про це він написав у своїй книзі «Знову почнімо мріяти». Фактично, Папа Франциск був першим Наступником святого Петра, хто почав призначати жінок членкинями дикастерій, і це потрібно наголосити, оскільки донедавна лише кардинали та деякі єпископи могли бути членами Конгрегацій, маючи право голосу на пленарних засіданнях.

    За час свого служіння Папа Франциск підсилив присутність, видимість і вплив жінок у Ватикані. Однак він неодноразово застерігав від спокуси розглядати завдання жінок у Церкві та Святому Престолі суто з функціональної точки зору. У книзі «Знову почнімо мріяти» Святіший Отець описав це як власний виклик «створити простір, в якому жінки зможуть взяти на себе лідерство таким чином, щоб вони могли формувати культуру, а також запевнити жінок, що їх цінують, поважають і визнають». Прокладаючи курс на користь жінок, Папа Франциск бажає, щоб Рим став зразком для Вселенської Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне