Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Релігієзнавець: 0,9 % населення росіян є воцерковленими особами

    У Росії вплив церкви на людей мінімальний. Лише 0,9 % населення є воцерковленими особами. І це, зокрема, результат правління патріарха Кіріла з 2009 року.

    Про це розповів релігієзнавець, богослов, доктор філософських наук Юрій Чорноморець в  ефірі «12 каналу», передає сайт Волинської єпархії ПЦУ.

    Патріарх Кіріл «запропонував реваншистську ідеологію, приправлену православ`ям, що нібито колись князь Володимир зробив вибір, який відрізнявся від цивілізованого вибору Заходу, і наперед визначив долю росіян, українців, білорусів. Патріарх Кирил почав проповідувати навіть те, що білоруси й українці – це “різновид росіян”, що вони не відмінні від росіян, не є окремою нацією, не мають своєї культури, історії, церковних традицій. З його слів, “ми – єдина Росія”. Дуже неприємно, що церква бере участь у виправданні того варварства, що коїться в Україні. Це зрада. І невипадково, що Митрополит Епіфаній, Архієрейський Собор ПЦУ подали до Вселенського патріарху і до всієї Пентархії позов на патріарха Кирила, щоб його засудили як того, хто порушує канонічні кордони в Україні, в Африці, проповідує єресь “русского міра”, як того, хто виправдовує воєнні злочини. Навіть 430 священників Московського патріархату в Україні й Александрійський патріархат подали аналогічні позови», – каже науковець.

    Він наголосив, що «відносини в церкві повинні бути якіснішими, ніж у суспільстві».

    На його думку, головне покликання теолога – нагадувати людям, якою є їхня абсолютна гідність, й попереджати про загрозу цій гідності. З настанням епохи тоталітаризму, реваншизму, що спостерігається в Росії, виникає не просто загроза для особистості, а й існуванню цілим націям, вважає він.

    «Я давно попереджав і, на жаль, це сталося, що держава-агресорка тероризує власний народ та війною пішла на українців. Інформаційна війна змінилася гарячими подіями сьогодні на фронті. І, ясно, якщо ми маємо справу з таким відвертим антилюдським злом, то на цей виклик необхідно відповідати, і відповідати зі зброєю», – упевнений релігієзнавець.

    Наскільки тяжко сьогодні доводиться відстоювати незалежність України, Юрій Чорноморець знає особисто. Зі снайперською гвинтівкою в руках та групою побратимів вони в перші дні повномасштабного вторгнення діяли як диверсійна група в тилу ворога – у Чорнобилі. Там утратив здоров`я і зараз лікується. А також активно волонтерить, щоб якнайбільше сучасної, професійної зброї доставити бійцям на поле бою. «Зараз триває боротьба за свободу й гідність нації. Українці протистоять тоталітаризму і світ розуміє, що він морально зобов`язаний нас підтримувати у цій боротьбі», – пояснює військовослужбовець.

    Найсвіжіше

    Популярне