П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Археологічне відкриття напису про біблійного царя Дарія є «неавтентичним»

    Ізраїльське управління старожитностей (ІУС) роз’яснило, що те, що археологи оголосили минулого тижня історичним відкриттям – напис з ім’ям перського царя Дарія Великого, знайдений в національному парку Тель-Лахіш в Ізраїлі – “не є автентичним”.

    Про це повідомляє christianpost.com

    Ейлон Леві, міжнародний радник президента Ізраїлю Ісаака Герцога з питань ЗМІ, натрапив на горщик, якому, як виявилося, 2 500 років, з написами древнього царя.

    За повідомленням ЗМІ, напис свідчив: “24-й рік Дарія”, що датується 498 роком до нашої ери.

    Однак професор Гедеон Авні, головний науковий співробітник ІУС, заявив, що організація бере на себе повну відповідальність за помилку.

    Авні сказав, що ІУС дослідила черепок за допомогою доктора Хаггая Місгава, відомого експерта з давнього арамейського письма, і Саара Ганора, археолога, який вивчає місце Телль-Лахіш і його околиці. У результаті виявилося, що на черепку немає стародавнього напису.

    «Як установа, яка прагне до наукової істини, ми прагнемо виправити допущену помилку та довести до відома громадськості», — сказав Авні. «З точки зору етичної та наукової практики, ми вважаємо це дуже серйозним явищем. Нанесення нового надпису на черепок було необережним і призвело до помилки дослідників і спотворило наукову істину».

    «Ця подія ілюструє небезпеку додавання сучасних написів на стародавніх артефактах – явище, яке вже багато років турбує всю наукову спільноту. Окрім палеографічного дослідження черепка досвідченим епіграфістом, черепок був досліджений у різних лабораторіях і визнаний стародавнім, – сказав Авні. “Це ще раз доводить, що на 100% автентичними слід вважати лише знахідки, виявлені під час контрольованих археологічних розкопок. Всі інші знахідки повинні викликати питання щодо їх автентичності».

    Леві сказав, що був надзвичайно здивований, коли побачив напис на остраконі, і спочатку подумав, що це був жарт. Хоча троє співробітників IAA спочатку сумнівалися в автентичності артефакту, вони зрештою переконалися, що він справжній.

    Дарій згадується в Старому Завіті, зокрема в книгах Аггея, Захарії та Ездри-Неємії. Деякі вчені вважають, що Дарій міг бути тією ж особою, що й Дарій Мідянин, фігура з Книги пророка Даниїла, або надихав його.

    Найсвіжіше

    Популярне