П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Платити оренду не хочуть – в УПЦ (МП) зібрали релігійну громаду в Троїцькому соборі в Чернігові

    Платити оренду за релігійні споруди не хочуть – в УПЦ відреагували на лист про перезаключення договору й зібрали релігійну громаду. У листі від заповідника “Чернігів Стародавній”, а це балансоутримувач Спасо-Преображенського собору, комплексів Троїцького та Єлецького монастирів, йдеться про те, що договір на безкоштовне користування сплив, потрібно переоформити новий вже з орендною платою або до 27 березня звільнити приміщення, передає “Суспільне”.

    У неділю, 5 березня у Троїцькому соборі, де править служби Українська православна Церква (в єдності з Московським патріархатом), відбулися збори релігійної громади. На обговорення винесене одне питання – закриття храму. До собору заходять віряни.

    “Держава зобов’язана підпорядковуватися тільки церкві! – Але приміщення належить державі. – «Але» знаєте, що означає? Розкол!” – говорить одна з парафіянок.

    “Ми віряни, ми любимо цей храм – це все, що у нас є з усього святого в Чернігові. Як може закритися Троїця? Не може цього бути! Закінчується оренда, я так зрозумів, нашої церкви, й не продовжують. Віряни, які ходять сюди споконвіку, стурбовані цим”, – каже вірянин Григорій Смоліговець.

    Оператора знімальної групи “Суспільного” з камерою на зібрання до собору не пустили.

    “Люди проти, ви можете зайти, але знімати не зможете. Вони проти, в першу чергу кажуть: «Вони все перекрутять, зроблять так, як їм треба». Вибачте, я не можу йти проти громади”, – пояснює секретар Чернігівської єпархії УПЦ (МП) Ігор Пидан.

    Знімальна група заходить до храму, зйомку ведуть на телефон. В колі вірян Отець Ігор розповідає про причину зібрання.

    “Там не можна було доступитись, нічого не змогла зрозуміти, нічого. Багато старих людей приходять до церкви заспокоїтися, а зараз закрити, забрати, я не знаю”, – говорить парафіянка Ганна Дмитрівна.

    У храмі був присутній народний депутат від “Слуги народу” Сергій Гривко. Навіщо приїхав на збори до Троїцького собору та чому разом зі святими отцями та адвокатом єпархії УПЦ відлучався на розмову, пояснювати на камеру не захотів.

    Поза камерою Сергій Гривко сказав, що на збори його запросили. А святим отцям радив розв’язувати питання в юридичній площині. Як пояснив отець Ігор, 28 лютого чернігівська Єпархія Української православної церкви отримала листа від Національного архітектурно-історичного заповіднику “Чернігів Стародавній”.

    У вересні 2021 року закінчився строк дії договору безоплатного користування Єпархією трьома релігійними спорудами, серед них Спасо-Преображенський собор, комплекси Єлецького та Троїцького монастирів. Натомість їх балансоутримувач – заповідник “Чернігів Стародавній”, повідомив, що законодавство змінилося й треба укласти нові договори, але вже на умовах оренди.

    “Я говорю про всіх: і про УПЦ, і про ПЦУ. Всім їм однаково було надано повідомлення про перезаключення договорів. Релігійна громада УПЦ, зокрема єпархія, категорично із самого початку не погоджуються на договори, згідно із законом «Про оренду державного та комунального майна», і наполягають на укладанні договорів на безоплатне користування, згідно зі старим законом «Про свободу совісті та релігійні організації», статті 17”, – сказав в.о. гендиректора Національного архітектурно-історичного заповіднику “Чернігів Стародавній” Володимир Хомич.

    Адвокат Чернігівської єпархії УПЦ Олександр Шамко коментує свою позицію так:

    “На сьогоднішній день є два закони: це Закон України «Про оренду державного та комунального майна» і другий закон про релігію. Відповідно до закону про релігію, то релігійні організації мають право отримувати безкоштовно у користуванні майно, яке перебуває у державній або комунальній власності для проведення церемоній або богослужінь. Ті рішення обласної ради, виконавчого комітету обласної ради, представника президента в Чернігівській області, які датовані 1988 роком, 1990, 1991, 1992 роками, вони не втратили свою чинність”.

    Щоб роз’яснити ситуацію, заповідник надсилав запити до Фонду державного майна та Міністерства культури, якому підпорядковується. Відповідь отримали однакову.

    “За потреби подальшого використання такого майна, необхідно укласти договір оренди майна з урахуванням вимог нового законодавства «Про оренду державного та комунального майна»”.

    Секретар Чернігівської єпархії УПЦ (МП) говорить, приблизна вартість Троїцького комплексу – 200 мільйонів гривень. Попередню оціночну вартість порахували і в заповіднику – трохи більше 230 мільйонів. Троїцький комплекс нараховує дев’ять пам’яток національного значення. Найбільша – сам собор, площею понад 1300 квадратних метрів. Відтак, його оренда складатиме майже 8,5 тисяч гривень на рік, або ж 700 гривень на місяць.

    “Перед підписанням договору про оренду, майно переоцінюється за ринковою ціною. Замість 200 може бути будь-яка цифра в більшу сторону, ринок не стоїть на місці. Так, дійсно, є пільговий період – це 0,01%. Це небагато, якщо беремо 200 мільйонів, то 20 тисяч – це не дуже багато. Але коли пільговий період закінчується, то це інша цифра, це 7%”, – говорить Ігор Пидан.

    “Тому зі свого боку ми взагалі вбачаємо вирішення цієї ситуації в два етапи. Перший етап – це, на сьогоднішній день, поставити на паузу у вирішенні питання про виселення”, – каже Олександр Шамко.

    Якщо ж УПЦ (МП) не укладе нових договорів або не звільнить приміщення після визначеного терміну, на цей випадок заповідник має чіткі вказівки від Міністерства культури.

    “Ми повинні показати листи та заяви до правоохоронних органів стосовно перешкоджанню користувачем доступу, й вони повинні виконати наші вимоги”, – говорить Володимир Хомич.

    Релігійні збори у Троїцькому соборі закінчилися збором підписів вірян “проти закриття храму”.

    Адвокат Чернігівської єпархії Олександр Шамко заявив, що УПЦ (МП) ініціюватиме зустріч із заповідником “Чернігів Стародавній”, представниками Фонду держмайна, народними депутатами, а також керівниками міської та обласної військових адміністрацій.

    Найсвіжіше

    Популярне