П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Папа Франциск подарував фрагменти Парфенона архієпископу Афінському

    Представник Папи кардинал Фернадес Вергез Альзага к присутності директора музею Акрополя професора Ніколаоса Стамполідіса, передав три фрагменти Парфенона, які були у власності Музеї Ватикану.

    Під час передачі були присутні губернатор Ватикану, міністр культури Греції пані Стіліані Мендоні, а також архієпископ Афінський Єронім та отець Еммануїл Папамікруліс, передає “Світло Фанара”. 

    Три фрагменти були легально придбані Ватиканом у 19 столітті, і після візиту Папи Римського на Кіпр і Грецію в грудні 2021 року сам папа вирішив подарувати їх архієпископу Єроніму, щоб повернути їх на звичне для них “рідне” місце – Парфенон.

    Жест, який підкреслює братерські стосунки між двома Церквами, які тривають і зміцнюють екуменічний діалог, що має бути точкою відліку та примирення між християнами, особливо тепер, коли в християнській Україні йде розпочата росією війна.

    Деталі зустрічі

    Краса, прекрасне в їхньому богословському підході, сказав Папа Франциск, має бути джерелом натхнення і примирення в нашому діалозі один з одним, щоб будувати мости і змусити замовкнути гуркіт зброї, яка перетворила Землю нашого Господа на місце різанини, висловлюючи таким чином своє обурення війною в Україні.

    Ця ініціатива справді є точкою прогресу на екуменічному шляху нашого спільного свідчення Правди, сказав отець Еммануїл із Грецької Церкви. Свідчення, як зазначив він, є прикладом і доказом плодів спільної волі християн до повної єдності, заснованої на любові, взаємній повазі та взаєморозумінні. Свідчення християн, яке доводить, що коли вони працюють разом, то можуть дати відповіді на історичні питання, які є джерелом лиха для людства.

    Цим жестом Папа Франциск, як коментують у Римі, також хоче віддати шану грецькому духові, який рішуче прийняв християнство біля підніжжя Парфенону, що до того часу виражав зближення Божественного, Мудрості, з людською думкою. Підхід, який прийняло все людство.

    Як зауважив богослов Вселенського Престолу митрополит Пергамський Іоанн Зізіулас, людина завжди повинна мати свою думку спрямованою до кінцевого і не повинна ототожнювати себе з історією, яка ототожнюється з часом, тобто зі смертю.

    Архиєпископ Афінський, підкресливши, що ця ініціатива аапи Франциска може знайти інших послідовників, подякував не лише Папі Франциску, але й Вселенському Патріарху Варфоломію, джерелу натхнення, ініціативи якого папа Франциск підтримав, про що він неодноразово публічно заявляв.

    Нагадаємо, папа Франциск заявив, що “український народ завжди присутній у нашому серці і нашій молитві”. Також патріархи Єрусалимської, Александрійської і Румунської Церков висловили співчуття через трагедію на залізниці в Греції.

    Фото: fosfanariou

    ДовідковоПарфенон – це древньогрецький храм на вершині Акрополя в Афінах. Він був побудований у V столітті до н.е. в честь богині Афіни Парфенос. Храм має класичну архітектуру з колоннами і фрізами234. Парфенон є одним з найвизначніших пам’яток світової культури і символом демократії.

    Найсвіжіше

    Популярне