Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Церкви УПЦ (МП) в Чернігові не хочуть платити оренду за користування храмами та майном

    Згідно із Законом «Про оренду державного та комунального майна» і відповідною поправкою Кабміну до нього, культовими спорудами, тобто церквами, вже не можна користуватися безоплатно, пише ЧЕline.

    До того ж, на сьогодні склалася ситуація, що договори оренди про строкове безоплатне користування культовими спорудами і майном, згідно з попереднім законом, вже давно закінчилися в усіх релігійних громадах, як ПЦУ, так і УПЦ (що в єдності з МП).

    За словами в. о. генерального директора Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Володимира Хомича, ПЦУ з самого початку подала заявки про намір укладення договірних відносин на підставі нового закону про оренду.

    Нині тривають формальності, доносять потрібні документи та відбувається перереєстрація. Натомість УПЦ (МП) зволікає з укладеннями договорів і категорично не погоджується з орендною платою. Кажуть, що вона велика, а в них немає коштів.

    «За нашими попередніми розрахунками, річна оренда Спасо-Преображенського собору обійдеться у 5175 грн за рік, тобто 431 гривня за місяць. За оренду комплексу Єлицького монастиря з 6 об’єктів, згідно з оціночною вартістю, доведеться платити 12 144 грн за рік, або 1 012 грн на місяць. Попередня вартість оренди комплексу Троїцького монастиря з 11 об’єктів становить 24 283 грн на рік, або 2024 грн на місяць. 

    Оціночну вартість при укладенні договорів оновлюють. Але вона суттєво не відрізнятиметься. Цю оціночну вартість може робити або заповідник-балансоутримувач за свої кошти, але потім орендар має їх нам повернути, або одразу орендар. У середньому це коштуватиме 4-5 тисяч за кожен об’єктів становить 24 283 грн на рік, або 2024 грн на місяць

    Оціночна вартість замовляється раз на п’ять років – на термін укладання договору оренди», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив в. о. генерального директора Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Володимир Хомич.

    За його словами, до єпархії УПЦ уже надісланий лист-попередження, що в термін до 27 березня 2023 року включно належить повернути майно заповіднику в належному стані, не гірше ніж на дату складання акта приймання-передачі.

     «Нині в нас працює комісія з  проведення вибіркової інвентаризації рухомого та нерухомого майна. Скажімо, в Єлецькому монастирі в Успенській церкві є п’ять ікон, що перебувають у нас на балансі. У Троїцькому соборі – весь іконостас наш, він у нас у фондах числиться. Це 54 ікони в іконостасі і 9 – на стінах.

    Ми робимо інвентаризацію, вказуючи не лише наявність майна, а ще його стан. Оскільки, згідно з договором на безоплатне користування, який уже закінчився, так і за умов нового договору про оренду державного і комунального майна, орендар має проводити ремонти майна та реставрацію пам’яток за власні кошти.

    До 14 березня ми маємо закінчити інвентаризацію. А після закінчення нашого попередження 28 березня ми робимо наказ і складаємо нову комісію, але сюди додаємо представників релігійних організацій і робимо акти передачі. Тобто об’єкти як рухомі, так і нерухомі повинні нам повернути. Так за законом, який маємо виконувати, як ми, балансоутримувачі, так і вони, орендарі», – розповідає Володимир Хомич.

    Він також наголошує, що відсутність заявок на оренду з боку УПЦ (МП) автоматично означає їхню відмову.

    «На сьогодні намірів у них про укладення оренди немає і заявок від них немає. Тобто трактувати це треба так, що вони відмовляються від оренди», – каже Володимир Хомич.

    У разі, якщо УПЦ (МП) не підпишуть акти приймання-передачі майна і не повернуть його, заповідник діятиме, відповідно до чинного законодавства.

    Найсвіжіше

    Популярне