Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У нинішній час з’явилися ті, про кого Господь каже, що вони злодії та розбійники – Епіфаній

    Православна Церква України поділяє з Александрійським Патріархатом біль та молить Бога якнайшвидше подолати нову спокусу, яку гордовиті сини півночі принесли до Африки, сіючи розділення.

    Про це наголосив предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній у своєму слові на подячному молебні (доксології) в м. Александрія.

    Ваше Блаженство, Папа і Патріарх Александрійський і всієї Африки владико Феодоре, улюблений наш у Христі брате!

    Преосвященні архієреї, побожні священики та диякони і всі зібрані тут в цей урочистий момент!

    З особливим духовним почуттям трепету ступаємо ми на землю Єгипту – на землю, благословенну стопами Самого Сина Божого і Його Пречистої Матері, коли вони від злих задумів Ірода ховалися тут, як втікачі. Спогад про це надзвичайно зворушує наші серця тепер, коли мільйони українців, наших братів і сестер, стали втікачами, рятуючись від смертельних задумів щодо них нового Ірода. Вони вимушені рятуватися від війни, від геноциду, який цей озлоблений правитель приніс на нашу мирну землю.

    І тому саме тут, в цих священних біблійних місцях ми з особливим почуттям підносимо нашу молитву до Бога з проханням наблизити перемогу правди і мир для України та з проханням скорого суду для новітнього Ірода і всіх його злих прислужників.

    Ми знаємо, Блаженнійший владико, як Ви особисто співчуваєте українському народу в його стражданнях, бо наш народ і наша країна мають особливе місце у Вашому люблячому серці. Місто Одеса, яке мало благословення зберігати святі мощі мученика патріарха Григорія, ієрарха, ім’я і страждання якого золотими літерами вписані в історію еллінізму, в історію боротьби еллінів за свою свободу і державність – це місто було і місцем Вашого служіння та залишається назавжди у Вашій душі. І хоча воно від початку великої агресії перебувало в небезпеці, але вірю, що також і завдяки Вашим святим молитвам Господь донині оберігає його. І прийде той благословенний день, коли Ваше Блаженство знову зможете ступити на його землю та піднести молитви в рідному для Вас храмі, про що і ми молимося і над чим будемо далі працювати.

    А нині на Ваш братній заклик ми прибули до Давнього і Апостольського Престолу святого Марка, до Вашого улюбленого у Господі Блаженства та до братів наших щоби розділити молитву і радість Божественної Євхаристії та вшанувати свято Торжества Православ’я. Виконуючи давній звичай ми прибули з мирним візитом, щоби ще раз засвідчити нашу єдність у Бозі, як Тіла Церкви, в якому багато членів, але Єдиний Глава – Господь наш Ісус Христос, навколо Якого ми збираємося, утверджуючи нашу єдність спільною Євхаристією.

    У своїй двохтисячолітній історії очолюваний нині Вашим Блаженством Патріарший Апостольський Престол зазнавав багатьох нападів та страждань. Церкву Христову на землях Африки намагалися не раз знищити гонителі. Проти істини не раз повставали хвилі єресей, які хотіли потопити корабель церковний. І в нинішній час з’явилися ті, про кого Господь каже, що вони злодії та розбійники, бо не дверима входять у огорожу Церкви, але прокрадаються як злочинці, для того, щоби вкрасти, вбити і погубити. Ваше Блаженство, ми поділяємо з Вами цей біль та молимо Бога якнайшвидше подолати цю нову спокусу, яку гордовиті сини півночі принесли до Африки, сіючи розділення. Як наймолодша в Диптиху, але давня за історією та заснована ще в апостольський час Церква, ми цілком підтримуємо всі рішення і дії Александрійського Патріархату, спрямовані на утвердження канонічного порядку.

    Дорогий у Господі брате, Блаженнійший Папа і Патріарх Олександрійський і всієї Африки владико Феодоре! Від повноти Православної Церкви України, яку наша делегація, митрополити, клірики та миряни, що прибули зі мною, сьогодні тут представляє – прийміть засвідчення глибокої поваги, любові та вдячності. Нехай Господь винагородить Ваше Блаженство стократно за все добре, що Ви зробили і продовжуєте робити для Церкви України і для повноти Православ’я.

    У Вашому домі, на древній та прославленій землі Єгипту, у священному Апостольському Патріархаті від серця проголошуємо Вашому Блаженству: многії літа! Нехай Бог примножить Ваші сили і примножить роки Вашого плідного служіння! Многії літа, Блаженнійший владико!

    Найсвіжіше

    Популярне