Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Литовські священники отримали офіційні документи з Константинополя про відновлення служіння

    П’ять литовських православних священників отримали від Константинопольського Патріархату офіційні документи, які дозволяють їм відновити своє служіння.

    «Відтепер литовські православні можуть приймати таїнства Хрещення і Вінчання не в Московському патріархаті», — сказав священник Гінтарас Сунгайла.

    Він і четверо його соратників: Володимир Селявко, Віталіюс Моцкус, Віталіс Даупарас та Георгій Ананьєв були усунені від священства минулого літа указами митрополита Інокентія Віленсько-Литовської єпархії РПЦ, повідомляє LRT.

    Священики оскаржили це рішення до Константинопольського патріарха Варфоломія, який у середині лютого відновив їх у сані.

    Віленсько-Литовської єпархії РПЦ заявила, що не визнає рішення Константинопольського патріарха.

    Сунгайла також зазначив, що сподівається, що Константинопольський патріархат незабаром сформує постійну церковну структуру під своєю владою у Литві.

    Зі свого боку, Віленсько-Литовської єпархія РПЦ заявляє, що “прагне до більшої автономії”, але при цьому каже, що “стикається з затримками у прийнятті рішень Московським Синодом”.

    Віленсько-Литовської єпархія РПЦ є однією з дев’яти традиційних релігійних громад Литви. Проте православні українці, які втекли від війни, переважно уникають відвідувань храмів, що організаційно належать до структури, яка фактично підтримала широкомасштабну війну проти України.

    Найсвіжіше

    Популярне