Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    120 учасників з усього світу: Стартувала ІІІ сесія Всецерковного форуму УГКЦ

    4 березня 2023 року відбулося перше засідання ІІІ сесії Всецерковного форуму Української Греко-Католицької Церкви, який провели у форматі онлайн. В засіданні взяли участь понад 120 учасників з усього світу.

    Предстоятель УГКЦ звернувся до делегатів із вітальним словом, зазначивши, що сьогодні через вогонь війни Бог кличе УГКЦ служити на різних рівнях, зокрема лікувати рани і травми війни, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

    Предстоятель УГКЦ зазначив, що завданням цієї сесії Форуму є глибше ознайомитися з основними напрямними душпастирського плану, щоби могти якнайефективніше впроваджувати його в життя для потреб нашого страждаючого народу.

    Чи не найважливішим тепер, підкреслив Блаженніший Святослав, є сконцентруватися на лікуванні ран і травм війни, бо «сьогодні перемогою для України буде не лише вигнання російських військ, а й здатність допомогти собі з травмою війни».

    «Наш душпастирський план — це план лікування ран війни. Очевидно, що Церква покликана лікувати рани війни по-іншому, ніж це робить лікар. Її завдання — уприсутнювати самого Бога, Його цілительну дію у тілі нашого народу. Бог хоче діяти через нас. Ми маємо стати каналом, через який Він виливатиме свою цілющу силу на рани нашого народу», — сказав архиєрей.

    Блаженніший Святослав зауважив, що від ран війни страждає вся Церква — і в Україні, і по всьому світі. Тому, за його словами, так важливо об’єднувати зусилля у процесі лікування травм війни. І цей шлях слід почати вже сьогодні, бо «вже сьогодні промовляє до нас Господь з вогню війни».

    Під час Форуму з доповідями виступили о. Андрій Онуферко та с. Севастіяна Карвацька.

    Отець Андрій представив три душпастирські пріоритети УГКЦ: дорога зцілення ран і лікування травм; близькість та практична увага до убогих і маргіналізованих; християнська сім’я — домашня Церква.

    Голова Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я с. Севастіяна Карвацька представила проект душпастирської програми зцілення ран війни і механізмів її реалізації. Вона наголосила, що навіть в умовах війни та спричинених нею ран і травм основне завдання Церкви — нести у світ благовість Божого спасіння у Христі, а отже, займатися душпастирським супроводом.

    Відтак Блаженніший Святослав повідомив, що УГКЦ працює над впровадженням спеціальної програми вишколу священиків як окремого освітнього проекту, спрямованого на підготовку душпастирів для зцілення ран війни.

    Друга зустріч Форуму відбудеться наступної суботи, 11 березня 2023 року.

    Найсвіжіше

    Популярне