Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Речник УПЦ (МП) має громадянство РФ і може потрапити під санкції – медіа

    Заступник керівника синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків, речник Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом) протоєрей Миколай Данилевич може опинитися у наступній групі представників Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом), на яких будуть накладені санкції українською державою.

    За даними видання “Главком”, однією з підстав для цього є інформація з російських відкритих баз про Данилевича Миколая Миколайовича, 22 травня 1977 року народження щонайпізніше з 2007 року.

    У базі за 2010 рік адресою прописки Данилевича в Москві зазначена Карамишевська набережна, 15, за якою знаходиться храм Животворної Трійці в Хорошеві. У цей час Миколай Данилевич має т.зв. СНІЛС – страховий поліс російської федерації №128-678-026-93.

    У базі “Жители Москвы 2012” вказано, що Данилевич Миколай Миколайович 22.05.1977 року народження є громадянином Росії, вказано адресу вул. Данилівський Вал, б.22. До слова, за цією адресою розташований Духовно-адміністративний центр Російської православної церкви і резиденція патріарха Московського.

    З 2015 року адресою Данилевича зазначається та ж таки Карамишевська набережна, 15. Незмінним залишається номер його страхового поліса.

    Отримавши ці дані, “Главком” звернувся до протоєрея Миколая Данилевича за коментарем. Він категорично спростував те, що є російським громадянином. “Я – громадянин України. Громадянства РФ не маю, не мав і ніколи не звертався за отриманням. А також реєстрації в РФ зараз не маю, ні в 2011, ані в 2012 році я не мав”, – запевнив він.

    При цьому заступник керівника синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) все ж пояснив, як у даних реєстрів могла опинитися його московська прописка. “Припускаю, що це може бути пов’язано з тим, що з 2004 по 2007 рік я працював у Відділі зовнішніх церковних зв’язків МП, разом з отцем Кирилом Говоруном. Цей відділ якраз і знаходиться за адресою: Данилівський вал, 22, яка вказана у надісланому вами файлі. У зв’язку з тим, що я іноземець, то для мого законного перебування в цій країні на той час потрібно було оформляти реєстрацію, як громадянину іншої країни. Допускаю, що за адресу реєстрації могла бути вказана адреса моєї роботи”, – зазначив Данилевич.

    Також протоєрей зауважив, що номер нібито його російського паспорта насправді є номером його українського паспорта, яким він користувався на той час. Данилевич висловив нерозуміння, як так сталося. “У 2007 році я повернувся до України, до Києва, де і постійно живу до цих пір”, – переконує він.

    Співрозмовники “Главкома” в українських спецслужбах також зазначають, що в останні місяці Кремль створює в країнах ЄС закордонні парафії “під українським прапором”.

    “Справа в тому, що з початком повномасштабної війни до країн Європейського Союзу виїхало декілька мільйонів громадян України. Велика кількість з них є вихідцями зі східних регіонів України, які зазнали критичних руйнувань інфраструктури та залишились без даху над головою. На жаль, слід констатувати той факт, що мешканці цих регіонів за часи Незалежності в своїй більшості ніколи не бачили Європи і більшість інформації про неї отримували з російських пропагандистських ЗМІ. Тому для того, щоб українські вимушені переселенці, не дай Бог не дізналися, що таке справжнє вільне європейське життя без російських наративів, спеціальні служби країни-агресора створюють в ЄС осередки “русского міра”, – пояснює джерело видання у спецслужбах.

    Яскравим прикладом цьому, за його даними, є проведення на початку лютого в Італії духовенством УПЦ МП зустрічі своїх представників закордоном та оголошення про створення Західно-українського представництва церкви.

    Джерела “Главкома” в УПЦ (МП) зазначають, що Данилевич досі підтримує тісні стосунки із заступником керівника відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ Ніколаєм Балашовим та митрополитом Будапештським і Угорським Іларіоном (Грігорієм Алфєєвим), яких пов’язують з російськими спецслужбами.

    Зокрема, за даними “Главкому”, силовики дорікають Данилевичу тим, що у розв’язуванні російської збройної агресії він звинувачує Православну Церкву України, залякує українську владу і суспільство “чорногорським сценарієм” і мільйонами протестувальників, то взагалі закликає “не брати до (української) армії хлопців з УПЦ”, оскільки там немає капеланів від вказаної деномінації.

    Найсвіжіше

    Популярне