Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Вплив УГКЦ у суспільстві значно більший, аніж кількість людей, котрі визнають себе греко-католиками, – митрополит Борис Ґудзяк

    Великою мірою посткомуністична українська стилістика громадянського суспільства перебуває під впливом Галичини. А Галичина значно сформована під впливом Греко-Католицької Церкви.

    Таку думку у статті для часопису «Патріархат» висловив архиєпископ і митрополит Філадельфійський Борис Ґудзяк, передає РІСУ.

    «Я свідомий того, що те, що я говорю як архиєпископ, не завжди й не у всьому доходить до наших вірних. Але іноді це слово потрапляє в інші, навіть несподівані контексти. Пригадую випадок, як колись я вийшов у колоратці з Апостольської нунціатури в Києві, сів у таксі, і водій питає, з якої я Церкви. Я відповів, що з Греко-Католицької. Він уточняє: „Чи то Церква Гузара?“ Кажу: „Так“. І він каже: „О, я люблю слухати того чоловіка. Він дуже розумний“. Питаю: „А ви ходите церкви?“ — „О, ні-ні! В жодному разі. Але я його слухаю, як він дає інтерв’ю“», — пригадав розмову архиєрей.

    На думку владики Бориса, нині ми можемо спостерігати цікавий феномен, коли вплив УГКЦ у суспільстві значно більший, аніж кількість людей, котрі визнають свою належність до неї.

    «Тому стараюся бути присутнім у різних частинах Америки в різних контекстах, а не лише в «бульбашці» нашої Церкви. За останні два місяці був у Каліфорнії, в Техасі, двічі в Чикаго, часто буваю у Вашингтоні та Нью-Йорку. Також побував у Італії, Німеччині, Бельгії, Нідерландах, Румунії, Польщі. Це були зустрічі різних масштабів у різних середовищах — монастирях, притулках для біженців, у межах Єпископської конференції, Синоду чи через медіа. Кожна така зустріч є нагодою пропонувати важливі речі — правду про Україну, інформацію про те, що відбувається», — розповів він.

    Сьогодні, за його словами, про Україну готова слухати досить широка аудиторія.

    “Тому можна, ба більше, навіть треба, сіяти широко”, – заявив єрарх.

    «Безперечно, багато роботи є і в самій Церкві, конкретно в нашій архиєпархії. Але праця назовні теж надважлива. Хіба не в цьому полягає місія? Треба інтенсивно працювати з тими, які провадять інших. Важливо допомагати формулювати розуміння 60 мільйонів американських католиків щодо подій в Україні у світлі Євангелія, діючи через чільних архиєпископів і єпископів. Допомагати лідерам зрозуміти, чому Україна сьогодні є епіцентром глобальних змін», — підкреслив митрополит Філадельфійський.

    Найсвіжіше

    Популярне