Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Запоріжжі митрополит УПЦ (МП) Лука продовжує поминати патріарха Московського. Що це означає?

    У Запоріжжі митрополит УПЦ (МП) Лука (Коваленко) продовжує поминати патріарха Московського, попри те, що останній благословляє російську армію захоплювати Україну.

    Відповідний відеозапис, зроблений 9 лютого, опублікував священник УПЦ (МП) Андрій Пінчук.

    «Митрополит УПЦ Лука Запорізький продовжує упорото поминати кривавого білокукольного чьорта», – заявив Пінчук.

    Подібний випадок вже траплявся 11 січня 2023 року.

    Що це означає?

    Поминанням митрополитом УПЦ (МП) Лукою патріарха РПЦ, який благословляв окупацію України, створюють негативну репутацію для УПЦ (в єдності з Московським патріархатом). Лише нещодавно Віддіз зовнішньо-церковних зв’язків УПЦ (МП) обурювався, що їх несправедливо звуть “московськими попами”, а тут цілий митроплит на неокупованій території продовжує згадувати злочинця в рясі, який підтримує злочини Кремля. Це викликає запитання щодо того, яким чином Україна повинна взаємодіяти з православними церквами, які мають зв’язки з Росією. 

    Чи прискорить прийняття закону про заборону Московського патріархату цей демарш Луки? Питання до можновладців у Верховній раді. Нам залишається лише сподіватись.

    Поминаючи патріарха Московського, який відкрито підтримує російську агресію на Україні, митрополит УПЦ (МП) Лука (Коваленко) демонструє свої пріоритети та погляди і фактично “героїзує” дії рашистів.

    Це може відобразитись на відносинах України з іншими православними церквами, що мають зв’язки з Росією, та може викликати подальші конфлікти в релігійному середовищі. Українська влада повинна звернути увагу на таку діяльність та взяти на увагу питання про зв’язки УПЦ із Московським патріархатом в умовах війни з росією.

    Очевидно, що всі єпархії УПЦ (МП) на тимчасово окупованих територіях вже не підкоряються митрополиту Онуфрію (Березовському), а сама УПЦ (МП) розділилась по лінії фронту. Проте неочевидним є показник глибокого розколу в УПЦ (МП) між проросійським і проукраїнським крилом всередині неокупованих територій.

    Деякі єрархи УПЦ (МП) і священники цієї церкви продовжують поминати кривавого патріарха Кіріла, попри “незалежність” нібито проголошену на соборі в Феофанії. Вони також продовжують поширювати російську ідентичність та так звану ідеологію “русского міра”.

    Держава повинна відділити “овець від козлів” в УПЦ (МП), чим і займалось СБУ. Далі має бути діалог УПЦ (МП) і ПЦУ задля єдності українського суспільства і нейтралізації конфліктів на релігійному підгрунті. Всі інші пошановувачі “руского міра”, мають відповідати згідно законодавством України – як колаборанти.

    Компроміс між УПЦ (МП) і ПЦУ треба знайти, але той шлях, який обрали в УПЦ (МП) не дозволяє це робити, адже в останній не визнають священичого достоїнства ПЦУ, попри співслужіння кліриків ПЦУ із чотирма Помісними Церквами.

    Зазначимо, що розділення українців на дві великі православні Церкви негативно впливає на міжнародне сприйняття України і на її політичну стабільність.

    Чим ще відомий митрополит Лука (Коваленко)?

    Раніше митрополит Лука (Коваленко) виступав проти повної незалежності УПЦ МП. У кінці минулого року на нього накладені санкції Україною.

    Варто зазначити, що волонтер Роман Сініцин на початку повномасштабного вторгнення рф звинуватив митрополита УПЦ МП Луку в співпраці з окупантами. Саме заяви Коваленка про українських людей, через яких, нібито були проблеми в гуманітарної колони допомагали російській пропаганді виправдовувати обстріли мирного населення в Україні.

    Служитель моспатріархату Лука потрапив у базу центру Миротворець в червні 2018 року.  У жовтні того ж року він розповідав, що рішення Вселенського патріархату надати Томос ПЦУ «схоже на видачу трупу довідки про те, що він живий».

    21 березня 2021 року клірики УПЦ (МП) в Запоріжжі виголосили анафему на Предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія. Цим самим, вони показали свою неграмотність в богослів’ї.

    Сам Лука на думку релігієзнавця Горєвого просуває в Україні інтереси донецько-московського олігарха. 

    Лука впевнений, що причина пандемії, – це «всесвітня змова на чолі з Соросом і Ватиканом». У кінці 2020 року Лука виголосив анафему Вселенському патріарху Варфоломію. Також він порівняв майданівців із гонителями християн, а себе — з апостолом. 

    У 2021 році Лука поскаржився Зеленському, що священників УПЦ (МП) не допускають до духовного окормлення військовослужбовців ЗСУ. У лютому 2022 року Лука доставив допомогу розкольникам – екзархату РПЦ в Африці.

    Найсвіжіше

    Популярне