Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Службу українською чекали 27 років: у селі на Черкащині церква перейшла до ПЦУ

    Вперше українською мовою у церкві у селі Степанці на Черкащині служба відбулася у неділю, 26 лютого. Церкві 27 років, розповів житель села Володимир Когус.

    Рішення про перехід до складу Православної церкви України громада ухвалила на загальних зборах 28 травня 2022 року. Але через перешкоди від священника Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом) віряни пів року не могли потрапити до храму, передає “Суспільне”.

    Як розповів настоятель храму отець Сергій, ще тиждень тому службу тут проводили російською. Нині українською моляться за тих, хто боронить нашу країну.

    Жителька Степанців, а нині завгосп храму Людмила Харченко зауважила, що на українську церкву чекали 27 років: “Чекали скільки, скільки це треба було, поки українська церква буде. Тепер тут дуже комфортно. Зовсім аура інша відчувається”.

    Вірянка Віра Назаренко після повномасштабного вторгнення Росії в Україну до церкви не ходила: “Вони за Росію, а у мене на війні і син, і внук, то я не хотіла сюди приходити. Вони вбивають наших дітей та ще й іти до них сюди молитися? Не хочу!”.

    “Тут весною поминали Кирила, про події у Бучі говорили, що це фейк. А для людей це дуже-дуже болісно”, — пригадав житель Степанців Володимир Когус.

    За словами Володимира Когуса, саме він став ініціатором переходу Степанківської церкви до складу Православної церкви України:

    “Ми зверталися до попереднього батюшки, щоб він перейшов з нами, бо процедура вимагала. По доброму вони не захотіли нас запустити в церкву. Тут була прокуратура, адвокат, викликали слідчу групу, СБУ і вже потім ми зайшли у церкву”.

    З попереднім настоятелем розійшлися мирно, розповів нинішній настоятель храму отець Сергій: “Він вирішив залишити храм, забравши із собою, звичайно, багато церковних речей. Він сказав, що це його особиста власність, ми вже цьому не перешкоджали, щоб мирним шляхом розійтися. Я вважаю, що в Україні повинна бути своя українська церква, яка стоїть на боці українського народу”.

    24 парафії перейшло до складу Православної церкви України за рік повномасштабного вторгнення, пояснив митрополит Черкаський і Чигиринський Владика Іоан:

    “Із них — 16 парафій зі священниками і вісім парафій без священників московського патріархату. Природно, коли народ божий вирішив розірвати зв’язки з Москвою, поставив жорстко це питання у своїй громаді, то перед священником теж постає вибір: бути з Богом чи з керуючим архиєреєм”.

    Найсвіжіше

    Популярне