П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Рада митрополії УПЦ США завершила річні збори духовенства

    Рада Митрополії Української Православної Церкви США провела своє щорічне засідання в Меморіальній бібліотеці Митрополита Івана (Теодоровича) духовної резиденції Української Православної Церкви США 17-18 лютого 2023 року. Метою цього щорічного зібрання є оцінка життя Церкви на основі звітів усіх адміністративних та душпастирських відділів, а також затвердження бюджету на фінансовий рік, повідомляє сайт УПЦ США.

    Собор є найвищим адміністративним органом Церкви в період між регулярними трирічними архиєпархіальними соборами. Митрополича рада складається з єрархів, духовенства та мирян, обраних Церковним Собором, а також президентів трьох центральних церковних організацій.

    У своєму вступному слові митрополит Антоній нагадав усім справжню мету Собору, яка полягає в тому, щоб слідувати слідами апостолів, плекати, підтримувати та розбудовувати Христову Церкву. Це справді велика відповідальність, і до неї не можна ставитися легковажно. З наближенням М’ясопусної неділі та Великого посту митрополит Антоній зачитав послання Собору єпископів УПЦ США на Великий і Святий піст, в якому йдеться про Закхея, який виліз на смоковницю, щоб побачити Христа. Потім вони почули про митаря і фарисея – один молився з гордістю, а інший зі смиренням; про блудного сина, який розтратив свій спадок, але завдяки покаянню був тепло прийнятий батьком “додому”; про Страшний суд – “вибір, який ми робимо у ставленні до ВСІХ наших ближніх і всього людства, визначить, чи будемо ми судимі як ягнята або як козли”, як описує Господь у Євангельському читанні М’ясопусної неділі. З цього євангельського читання ми дізнаємося про важливість дотримання двох Великих Заповідей нашого Господа: “Люби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією силою твоєю, і всією думкою твоєю, і люби ближнього твого, як самого себе”.  Митрополит Антоній підкреслив, що любити ближнього означає любити його як такого ж, що створений на образ Божий, як і ти сам.

    Останній урок з Послання стосувався теми “прощення”. Ми повинні жити з любов’ю, милосердям і прощенням. Цими принципами мають бути продиктовані всі наші вчинки. “Кожного разу, коли ми молимося “Отче наш”, ми просимо: “Прости нам гріхи наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим”. Це не може бути пустими словами, а радше сердечним проханням, наслідки якого повністю залежать від кожного з нас як особистості. Якщо ми не можемо прощати… то і нам не буде прощено. Те, як ми постимо, залишається між кожним з нас і Богом, а те, як постять інші, нікого з нас не стосується. Прощення і щирий піст дають нам можливість накопичити скарби на Небі, де ми сподіваємося опинитися після Страшного суду”.

    З цими роздумами члени Собору розпочали роботу дня, розглядаючи церковні справи, дозволяючи Святому Духові провадити і скеровувати їх у дискусіях та рішеннях задля доброго стану Христового Тіла – Церкви.

    Архиєпископ Даниїл, Правлячий Архиєрей Західної єпархії, представив звіт про парафії своєї єпархії. Члени правління були дуже раді почути, як добре працюють парафії, долаючи наслідки пандемії Covid, і наскільки активними є вірні. З нинішнім припливом нових іммігрантів (біженців) у багатьох парафіях спостерігається відродження чисельності, що дозволяє парафіям розквітати і надавати додаткові послуги, проводити заняття та вести активне парафіяльне життя.

    Митрополит Антоній, першоєрарх, який керує Східною єпархією, також повідомив, що його парафії повертаються до повноти життя і богослужінь після пандемії. Було відкрито численні місійні парафії, де вірні шукають новий церковний дім. У той час як деякі парафії страждають через розташування в містах, які за останні кілька десятиліть з різних причин зазнали значного скорочення населення, інші процвітають, а вірні по всій країні отримують служіння та опіку. Єрархи детально обговорили конкретні парафії та місії для роз’яснень членів Ради.

    Деякі основні моменти роботи в різних відділах, представлені Архиєпископом – Президентом Консисторії, включають в себе:

    • Офіс управління, преподобний о. Роберт Голет, директор. Отець Роберт розповів про постійні зусилля, спрямовані на проведення реколекцій та семінарів у парафіях, зосереджуючись на управлінні та його значенні для парафіяльного та церковного життя. Він виступив на єдиній такій конференції в минулому році в парафії св. Петра і Павла, Вілмінгтон, штат Делавер, де зустрівся з ентузіазмом і бажанням вчитися. Він продовжує бути доступним для таких парафіяльних або деканальних конференцій і має гнучкий графік як парафіяльний священик на пенсії. Крім того, він розповів про нову програму управління та благодійності під назвою “Проект Ісаї 44”.
    • Члени Ради були вражені всіма продовженнями добрих справ та позитивними відгуками про служіння молоді та молодих людей. Завдяки багаторічному відданому служінню пані Наталі Капелюк-Ніксон, служіння зросло і визнане іншими юрисдикціями як одна з найкращих програм для виховання молоді. Пані Наталі працювала в багатьох молодіжних організаціях як цінний внесок у молодіжне служіння для всього православного населення США.
    • Літургійна комісія представила багато проектів, успішно завершених за минулий рік, а також плани на майбутні публікації. Ці буклети допоможуть духовенству під час численних богослужінь, а також будуть доступні мирянам, які зможуть використовувати їх для вивчення різних богослужінь, які рідше звершуються, таких як Передосвячена Літургія, Сугуба єктенія, різні акафісти тощо.
    • Українське Православне Слово (УПС), яке з 2017 року публікується лише онлайн через високу вартість друку та розсилки. Було вирішено переглянути, чи можливо взагалі повернутися до друкованої форми “Слова”, оскільки багато людей похилого віку не мають можливості читати онлайн, а навіть ті, хто мають, часто люблять читати паперовий журнал на дозвіллі, а також забирати його, щоб переглянути певні статті в майбутньому. Були розглянуті різні варіанти, які будуть переглянуті в майбутньому.

    Звіт для організації представив протодиякон Ігор Маглай, президент Товариства св. Андрія Первозванного. Протодиякон Ігор пояснив, що фокус товариства, який раніше був спрямований на їдальні та бідних в Україні, змістився у зв’язку з тим, що потреби України зросли через війну рф.

    Кошти, як і раніше, йдуть на забезпечення необхідною їжею, одягом і предметами першої необхідності для людей похилого віку, а також на допомогу незліченній кількості внутрішньо переміщених осіб, які намагаються вижити в умовах війни. Також були придбані численні машини швидкої допомоги та генератори, які допомагають полегшити тягар, з яким зараз стикаються українці. Товариство продовжує безперервно забезпечувати потреби тих, хто страждає в Україні.

    Преподобний Андрій Покотило, президент “Вартових Митрополії”, “наймолодшої” з наших церковних центральних організацій, повідомив, що Церква вже отримала значну фінансову підтримку, яка була пожертвувана для покриття деяких конкретних фінансових потреб Консисторії. Він запросив усіх членів Ради приєднатися до Опікунів, щоб допомогти у підтримці Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне