Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Єпископ Команський Михаїл: Єдність українського православ’я потребує подолання взаємних образ

    Екзарх Вселенського патріарха в Україні, єпископ Команський Михаїл, закликає до єдності українського православ’я та підкреслює, що брак діалогу та контактів між юрисдикціями шкодить авторитету Православ’я в Україні.

    «Заклик до захисту земної Батьківщини об’єднує українців, попри юрисдикційні та ідеологічні відмінності. Але брак якісного діалогу та особистих контактів не сприяє порозумінню. Ситуація, що склалася, шкодить авторитету Православ’я в українському суспільстві. Водночас це перш за все можливість і мотивація бути християнином. Всі повинні змиритися з реальністю – в Україні є Помісна Православна Церква. Помилки у взаємовідносинах існують по обидва боки української юрисдикції, але вони не стосуються природи Церкви, а є наслідком світогляду окремих людей», – сказав єпископ Михаїл в інтерв’ю польському виданню КАІ.

    Він висловив сподівання, що православна спільнота в Україні – єрархи, духовенство і миряни – зможуть вирости з власних упереджень, заручниками яких вона є і сьогодні.

    «Для того, щоб єдність стала реальністю, на мою думку, необхідно подолати тридцятирічні взаємні образи, заручниками яких стали обидві сторони. Необхідно поставити на перше місце добро Церкви і Божого люду, навіть якщо це шкодить особистим інтересам», – пояснив єрарх Вселенського патріархату.

    Підсумовуючи свої слова, екзарх сказав, що українське суспільство потребує єдності українського православ’я, а українська держава хоче її забезпечити. Водночас Свята Матір-Церква в Константинополі завжди допомагала в цьому і може допомогти в майбутньому.

    Нагадаємо, екзарх Вселенського Патріарха в Україні відвідав концерт «Солідарні з Україною», що відбувся у Варшаві.

    Найсвіжіше

    Популярне